Wednesday, October 4, 2023
23 C
Brunei

  -

  Pokok tumbang atas atap dapur

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 1 SEPT – Sepohon pokok Mambangan berukuran kira-kira 30 meter telah tumbang dan rebah ke atas sebahagian atap di bahagian dapur sebuah rumah di Kampung Seri Tanjong Belayang, Temburong, pada 28 Ogos lalu.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), di sini, seramai 12 orang anggota serta dua buah jentera dari Balai Bomba Bangar yang diketuai oleh ABKS 61 Jeludin bin Haji Hamdan dikejarkan ke lokasi pada pukul 8:51 pagi.

  Anggota bomba dan penyelamat mengambil masa hampir 4 jam untuk memotong dan mengalihkan pokok yang mempunyai garis pusat 20 sentimeter dengan menggunakan tiga gergaji rantai serta memasang kanvas pada atap yang terjejas di mana tidak ada kecederaan serta kemalangan jiwa berlaku dalam kejadian berkenaan.

  Hadir di tempat kejadian ialah Pegawai Pemerintah Operasi G, SSFR Haji Afiq bin Haji Julah dan Pemangku Timbalan Pemerintah Operasi G, SO Jamaludin bin Ahmad.

  JBP menyarankan orang ramai untuk memastikan pokok yang ditanam sentiasa dijaga, diawasi dan dipotong sebelum keadaan tidak terkawal, jangan meletakkan kereta berdekatan dengan pokok-pokok besar kerana ditakuti berlaku perkara yang tidak diingini, mengelak daripada menanam pokok terlalu dekat dengan rumah dan mengamalkan penjarakan bagi penanaman pokok-pokok berkenaan.

  Anggota bomba dan penyelamat memotong dan mengalihkan pokok yang tumbang dan merebahi sebahagian atap di bahagian dapur sebuah rumah di Kampung Seri Tanjong Belayang, Temburong pada 28 Ogos lalu. – Gambar serahan JBP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 mati dalam tempoh 24 jam di India

  NEW DELHI, 3 Oktober - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...