Poland tahan 100 penghijrah

SOKOLKA, POLAND, 18 NOV – Tentera Poland telah menahan puluhan penghijrah yang menyeberangi sempadan Belarus dan menuduh pasukan khas Belarus menjadi dalang operasi itu, ketika menteri-menteri luar G7 hari ini menggesa Minsk untuk menamatkan krisis penghijrah.

Ribuan orang terutamanya dari Timur Tengah telah berkhemah di luar atau dekat dengan sempadan Poland-Belarus dalam keadaan menyedihkan dan terdesak untuk menyeberangi ke Kesatuan Eropah, dalam krisis yang bermula pada musim panas lalu.

EU berkata Belarus mengatur krisis itu sebagai balasan terhadap sekatan ke atas bekas negara Soviet itu.

Minsk dan sekutu utamanya, Rusia telah menafikan tuduhan itu dan mengkritik EU kerana tidak menerima penghijrah yang ingin menyeberangi.

“Kami menggesa rejim itu untuk menghentikan segera kempen eksploitasi dan agresif itu,” kata EU dan menteri-menteri luar dari kuasa global G7.

Penghijrah yang cuba untuk menyeberangi masuk ke kem Poland dekat sempadan Bruzgi-Kuznica pada 17 November. – AFP

“Kami bersatu dalam perpaduan kami bersama Poland, serta Lithuania dan Latvia, yang menjadi sasaran penghijrahan menggunakan provokatif sebagai helah hibrid.

Belarus berkata ia mahu untuk mengurangkan krisis tersebut dan memudahkan penerbangan balik secara sukarela ke Iraq yang dijangka berlepas hari ini bersama 300 orang penumpang.

Dalam insiden sempadan terbaharu itu, kementerian pertahanan Poland berkata pasukan Belarus mula-mula melakukan peninjauan dan ‘kelihatannya’ telah memusnahkan pagar kawat berduri sepanjang sempadan.

“Kemudian pasukan Belarus memaksa penghijrah untuk melontar batu ke arah askar Poland untuk mengalih perhatian mereka. Percubaan untuk menyeberangi sempadan berlaku ratusan meter jauhnya,” katanya.

“Bagaimanapun, sekumpulan 100 penghijrah telah ditahan,” katanya, ‘dengan mendakwa yang pasukan khas Belarus telah mengetuai serangan kelmarin.’

Rakaman video yang disiarkan oleh kementerian pertahanan menunjukkan askar Poland mengepung sekumpulan penghijrah di kawasan berhutan pada malamnya dekat dengan pagar kawat berduri. – AFP