Saturday, April 20, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Polis bersikap rasis, tiga penduduk asing saman kerajaan Jepun

  TOKYO, 24 JAN – Tiga penduduk berbangsa asing di Jepun akan memfailkan saman terhadap kerajaan minggu depan atas dakwaan polis bersikap rasis, kes pertama seumpamanya, kata peguam mereka hari ini.

  Ketiga-tiga lelaki itu – seorang yang dilahirkan di Pakistan, seorang warga Amerika Afrika dan seorang warga Kepulauan Pasifik – telah berulang kali disoal siasat oleh polis disebabkan etnik atau penampilan mereka, kata peguam mereka dalam satu kenyataan.

  “Ia akan menjadi saman pertama berhubung operasi profil perkauman oleh polis dalam soal siasat,” walaupun saman berhubung soal siasat berlebihan polis telah berlaku sebelum ini, salah seorang peguam, Moe Miyashita, memberitahu AFP.

  Walaupun terdapat peningkatan jumlah pendatang, penduduk kelahiran asing Jepun menyumbang hanya 2.3 peratus daripada penduduk negara itu, salah satu kadar terendah dalam OECD.

  Lelaki kelahiran Pakistan itu, yang hanya mengenali dirinya sebagai Zain dan berusia 20an, datang ke Jepun pada usia lapan tahun dan memperoleh kewarganegaraan Jepun bersama keluarganya pada usia 13 tahun.

  “Secara keseluruhan, dia telah disoal siasat kira-kira 15 kali oleh polis di Jepun,” kata peguam.

  Pada April dan September 2023, dia disoal siasat oleh seorang pegawai polis di hadapan rumahnya, menurut peguamnya.

  Dia memberitahu pegawai itu bahawa dia adalah warga Jepun, namun pegawai tersebut tidak percaya. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...