Polis Korea S mohon maaf cuai dalam kes bunuh

SEOUL, 2 JULAI – Polis telah mengenal pasti pembunuh bersiri paling kejam di Korea Selatan hari ini dan berkata lelaki itu telah membunuh 15 wanita, ketika mereka meminta maaf atas siasatan cuai selama berdekad-dekad yang menyaksikan seorang lelaki tidak bersalah telah dipenjarakan selama 20 tahun.

Lee Chun-jae memperkosa dan membunuh 10 wanita di bahagian luar bandar Hwaseong, selatan Seoul dalam tempoh lima tahun bermula 1986, kata para pegawai. Pada ketika itu, sejumlah pegawai polis telah dikerahkan untuk mencari pembunuh tersebut, menyiasat kira-kira 21,000 individu dan membandingkan cap jari sekitar 20,000 lagi tanpa berjaya.

Lee, 57, satu-satunya dinamakan sebagai suspek tahun lalu – lebih 30 tahun selepas membunuh mangsa pertamanya – menggunakan teknik forensik terkini untuk mengambil DNA dari jenayah lampau.

Semasa soal siasat, dia mengakui melakukan 10 pembunuhan Hwaseong, serta empat yang lain termasuk kanak-kanak perempuan berusia 8 tahun, menambah dia juga merogol sembilan wanita lain.

“Kecenderungan psikopatnya sangat jelas, ketika dia tidak menunjukkan rasa empati dengan kesakitan dan penderitaan para mangsa dan berterusan melakukan jenayahnya,” kata ketua polis wilayah, Bae Yong-ju.

Bae tunduk di hadapan kamera ketika meminta maaf kepada keluarga mangsa dan mereka yang dituduh secara salah sebagai suspek, serta seorang lelaki yang secara salah telah disabit melakukan pembunuhan dan menjalani hukuman 20 tahun penjara.

Lee pada ketika ini menjalani hukuman seumur hidup kerana memperkosa dan membunuh iparnya pada 1994, namun tidak akan didakwa atas jenayah lain disebabkan ‘statute of limitation’ telah mansuh, kata polis.

Pengumuman hari ini mengesahkan seorang lelaki bernama Yoon – yang disabit bersalah pada 1989 kerana merogol dan membunuh remaja perempuan antara mangsa Hwaseong – telah disalah penjarakan. – AFP

Ketua polis, Bae Yong-ju tunduk memohon maaf atas siasatan cuai ke atas pembunuhan berdekad lamanya yang menyaksikan lelaki tidak bersalah dipenjara selama 20 tahun, semasa sidang media di Suwon pada 2 Julai. – AFP