Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Polis Malaysia, Thailand setuju perkukuh kerjasama banteras penipuan pekerjaan

  BANGKOK, 19 FEB – Polis Malaysia dan Thailand bersetuju untuk memperkukuh kerjasama dalam usaha membanteras penipuan pekerjaan di luar negara yang membabitkan rakyat kedua-dua negara itu.

  Perkara itu diputuskan selepas perbincangan antara Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan dan Penolong Ketua Polis Thailand, Leftenan Jeneral Surachate Hakparn di Bangkok Jumaat lalu.

  Dalam pertemuan itu, Abd Jalil berkata Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Polis Diraja Thailand (RTP) bersetuju berkongsi maklumat dan data bagi mengenalpasti rangkaian jenayah, trend semasa dan modus operandi terkini demi mengelakkan rakyat kedua-dua negara daripada menjadi mangsa penipuan.

  “PDRM dan RTP bersetuju supaya maklumat mangsa penipuan pekerjaan disalurkan ke Kementerian Luar dan polis Malaysia,“ katanya kepada Bernama.  

  Beliau turut menyarankan agar semua badan bukan kerajaan (NGO) menyalurkan semua maklumat yang diperoleh daripada mangsa atau keluarga mereka kepada PDRM atau Kementerian Luar serta pihak kedutaan supaya tindakan segera dapat diambil.

  “Kami berharap waris dan keluarga mangsa (kes penipuan pekerjaan di luar negara) turut mengambil langkah yang sama,” katanya.

  Selain itu, Abd Jalil berkata PDRM dan RTP akan mengkoordinasi penyiasatan bagi menjejaki dalang utama sindiket penipuan pekerjaan sama ada di Malaysia atau Thailand.

  Menurut statistik dan laporan polis, seramai 19 rakyat Malaysia yang menjadi mangsa penipuan pekerjaan masih berada di Thailand. – Bernama

  Datuk Seri Abd Jalil Hassan bertemu Ketua Polis Thailand, Leftenan Jeneral Surachate Hakparn di Bangkok pada Jumaat untuk membincangkan cara-cara untuk mengukuhkan kerjasama untuk membanteras penipuan pekerjaan melibatkan rakyat kedua-dua buah negara. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...