Polis Melbourne guna kekerasan surai pembantah

MELBOURNE, 21 SEPT – Polis Melbourne hari ini terpaksa menggunakan penyembur lada, cota dan bom tangan bebola getah bagi menyuraikan peserta perhimpunan yang membantah vaksinasi mandatori COVID-19 terhadap pekerja binaan.

Lebih 1,000 peserta perhimpunan itu yang memakai but dan jaket keselamatan berarak di tengah bandar raya sambil menyalakan suar, membaling botol, menyerang kenderaan polis dan membantah pemberian vaksin serta larangan perintah berkurung.

Peserta perhimpunan itu mengadakan demonstrasi selama beberapa jam, melakukan provokasi terhadap polis dan tidak mengendahkan gesaan pihak berkuasa supaya bersurai.

Pesuruhjaya Polis Victoria, Shane Patton, berkata seramai 500 anggota terpaksa bertindak tegas bagi mengawal situasi itu.

“Segala tindakan yang terpaksa diambil terhadap peserta demonstrasi ini amat diperlukan kerana kami tidak boleh membiarkan tingkah laku sebegini berlarutan.

“Kami akan menghentikan protes ini. Kami akan menyiasat dan mengambil tindakan terhadap mereka yang bertanggungjawab,” katanya.

Patton berkata, sekurang-kurangnya tiga anggota polis cedera manakala lebih 40 orang ditahan. Beberapa petugas media turut diserang termasuk seorang wartawan sebuah stesen televisyen dipukul di bahagian kepala ketika sedang bersiaran langsung.

Pemimpin kesatuan sekerja membantah tindakan perhimpunan itu serta mendakwa protes terbabit dirampas oleh aktivis antivaksin.

Melbourne kini sedang melaksanakan perintah berkurung selama tujuh minggu bagi mengawal penularan COVID-19 terutama varian Delta. – AFP

Suar dinyalakan ketika pekerja binaan dan para penunjuk perasaan mengadakan bantahan peraturan COVID-19 di Melbourne, 21 September. – AFP