Sunday, April 14, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Polis, nelayan Indonesia mula rondaan untuk halang perahu Rohingya

  ACEH, 26 NOV – Polis dan nelayan Indonesia berkata pada kelmarinmereka telah mula membuat rondaan di bahagian wilayah paling barat negara itu untuk menghalang pelarian Rohingya daripada mendarat di pantainya, selepas hampir 1,100 anggota minoriti Myanmar yang teraniaya itu tiba bulan ini.

  Beribu-ribu daripada minoriti yang kebanyakannya beragama Islam mempertaruhkan nyawa mereka setiap tahun melakukan perjalanan laut dari kem pelarian di Bangladesh, selalunya dengan perahu yang tidak kukuh, untuk cuba sampai ke Malaysia atau Indonesia.

  Ketika keadaan pelayaran semakin reda bulan ini, lebih setengah dozen perahu yang membawa beratus-ratus orang Rohingya dari Bangladesh tiba di wilayah Aceh, termasuk beberapa perahu yang cuba dibawa pulang ke laut oleh penduduk tempatan.

  Polis di Aceh Timur, sebuah wilayah dengan lebih 350,000 orang yang menyaksikan 36 Rohingya tiba pada Ahad, berkata mereka kini telah melaksanakan rondaan sepanjang masa.

  Pasukan itu “telah mengarahkan polis kawalan bawahannya dengan kawasan pantai untuk memperhebatkan pengawasan, di sepanjang pantai dan di perairan Selat Melaka, untuk menghalang kemasukan pendatang Rohingya”, katanya dalam satu kenyataan.

  “Polis membuat rondaan 24/7 untuk menghalang pendatang Rohingya daripada mendarat di Aceh Timur,” kata ketua polis, Andy Rahmansyah.

  Di Aceh Utara, ketua kampung Tanoh Anoe Amiruddin Ismail memberitahu AFP rondaan dipertingkatkan pada malam Jumaat selepas nelayan melaporkan ternampak perahu Rohingya 3 kilometer dari pantai bandar Muara Batu.

  Nelayan, unit polis dan tentera tempatan semuanya melakukan rondaan di sepanjang pantai sehingga perahu yang didakwa tidak kelihatan lagi, katanya.

  Ketua komuniti nelayan di daerah Dewantara Aceh Utara Naharuddin, yang seperti kebanyakan rakyat Indonesia menggunakan satu nama, mengesahkan rondaan kepada AFP.

  “Kami segera melakukan pengawasan di sepanjang pantai. Semasa nelayan pergi ke laut… kami meminta mereka untuk berjaga-jaga,” katanya. – AFP

  Pelarian Rohingya menaiki feri di pantai di pulau Sabang di wilayah Aceh, Indonesia pada 22 November 2023, ketika mereka dipindahkan oleh pihak berkuasa Indonesia. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...