Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Polis Pakistan ketatkan undang-undang terhadap perhimpunan haram

  ISLAMABAD, 11 FEB – Polis Pakistan memberi amaran hari ini mereka akan bertindak keras terhadap perhimpunan haram selepas parti bekas perdana menteri yang dipenjarakan, Imran Khan, menggesa penyokong untuk memprotes dakwaan penipuan dalam pilihan raya minggu lalu.

  Calon bebas adalah paling banyak dikaitkan dengan parti Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) Khan yang mengambil kerusi terbanyak dalam pilihan raya, menyingkirkan peluang Liga Muslim Pakistan-Nawaz (PML-N) yang disokong tentera untuk memenangi keputusan majoriti.

  Tetapi golongan bebas tidak boleh membentuk kerajaan, dan negara itu menghadapi beberapa minggu ketidaktentuan politik ketika parti-parti saingan merundingkan kemungkinan gabungan.

  Pemimpin PTI mendakwa mereka akan memenangi lebih banyak kerusi jika tidak kerana penipuan undi.

  Sekatan telefon mudah alih pada hari pilihan raya di seluruh negara dan pengiraan keputusan yang perlahan membawa kepada syak wasangka penubuhan tentera mempengaruhi proses untuk memastikan kejayaan untuk PML-N.

  “Sepanjang pilihan raya Pakistan dimanipulasi dengan cara yang halus,” kata pengerusi PTI, Gohar Ali Khan, pada sidang akhbar kelmarin, menyeru penyokong untuk ‘membantah secara aman’ hari ini.

  Pihak berkuasa memberi amaran bahawa mereka akan mengambil tindakan tegas, mengatakan apa yang dipanggil perintah Seksyen 144 telah dilaksanakan di bawah undang-undang era penjajah yang melarang perhimpunan dua orang atau lebih.

  “Tindakan undang-undang akan diambil terhadap perhimpunan yang menyalahi undang-undang.

  “Perlu diingatkan meminta untuk perhimpunan juga merupakan satu jenayah,” kata satu kenyataan hari ini dari pasukan polis Islamabad. – AFP

  Penyokong PTI Khan menyekat Peshawar ke lebuh raya Islambad ketika mereka membantah dakwaan penyimpangan dalam keputusan pilihan raya kebangsaan Pakistan, di Peshawar pada 11 Februari. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...