Polis serbu pejabat, tahan taikun media

HONG KONG, 10 OGOS – Taikun media Hong Kong, Jimmy Lai telah ditangkap hari ini dan diiring keluar dengan tangan digari dari pejabat akhbarnya ketika polis menyerbu bangunan itu, sebagai sebahagian daripada tindakan keras kilat ke atas penentang sejak China melaksanakan undang-undang keselamatan di bandar itu.

Lai, 71, antara sembilan yang ditahan atas dakwaan termasuk berpakat sulit dengan angkatan asing – salah satu kesalahan keselamatan dalam negeri baharu – dan penipuan dalam operasi yang menyasarkan kumpulan penyiaran Next Digital.

Ia adalah operasi terkini polis ke atas penentang di bawah undang-undang baharu yang diperkenalkan pada lewat Jun.

Dua anak lelaki Lai antara yang ditahan, kata sumber polis memberitahu AFP serta Wilson Li, bekas aktivis pro-demokrasi yang menyifatkan dirinya sebagai videografer bebas yang bekerja di ITV News Britain.

Jenayah keselamatan kebangsaan paling berat boleh membawa kepada hukuman penjara seumur hidup.

Polis membawa taikun media, Jimmy Lai keluar dari rumahnya selepas dia ditangkap di bawah undang-undang keselamatan baharu di Hong Kong pada 10 Ogos. – AFP

Jurnalis bekerja di Apple Daily milik Lai menyiarkan penstriman rakaman dramatik dalam Facebook mengenai kira-kira 200 pegawai polis melancarkan serbuan dan ketua editor akhbar Law Wai-kwong menuntut waran daripada para pegawai.

Dalam siaran itu, Lai dilihat telah digari dan dikelilingi pegawai polis.

Polis berkata pemeriksaan itu dijalankan dengan waran mahkamah yang ditunjukkan kepada kakitangan.

“Kebebasan media Hong Kong kini dalam situasi membahayakan,” kata Apple Daily dalam satu kenyataan.

Chris Yeung, presiden Persatuan Jurnalis Hong Kong, menggambarkan tindakan polis itu ‘mengejutkan dan menakutkan’. – AFP