Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Polis tahan 109 penunjuk perasaan iklim di pelabuhan batu arang

  SYDNEY, 27 NOV – Lebih 100 aktivis iklim telah ditangkap selepas melakukan sekatan di pelabuhan batu arang terbesar di Australia, kata polis hari ini termasuk lima kanak-kanak dan seorang paderi berusia 97 tahun.

  Sekumpulan ahli kayak menyekat lalu lintas perkapalan pada hujung minggu di Pelabuhan Newcastle di pantai timur Australia, memohon kerajaan untuk menamatkan pergantungan negara itu pada eksport bahan api fosil.

  Pihak berkuasa bersetuju untuk membiarkan protes berlangsung selama 30 jam, tetapi bot polis mula menghalang apabila tamat tempoh dan ramai aktivis enggan meninggalkan kawasan tersebut.

  Antara 109 orang yang ditahan ialah paderi Gereja Uniting Alan Stuart, yang berkata dia mahu mengelakkan bencana iklim untuk ‘cucu dan generasi akan datang’.

  “Saya sangat kesal kerana mereka terpaksa menanggung akibat daripada tindakan kami,” katanya dalam satu kenyataan menjelang penahanannya.

  “Jadi, saya fikir ia adalah kewajipan saya untuk melakukan apa yang saya boleh untuk mempertahankan apa yang saya rasa betul.”

  Kumpulan protes Rising Tide, yang menganjurkan sekatan itu, berkata Stuart, 97, adalah warga Australia ‘tertua’ yang pernah ditangkap berkaitan dengan demonstrasi perubahan iklim.

  “Kami memilih mengambil risiko penangkapan kerana saintis memberi amaran untuk mengelakkan bencana iklim, kami mesti menghentikan bahan api fosil segera,” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...