Polis tingkat penguatkuasaan PKP di Lahad Datu

LAHAD DATU, 19 APRIL – Penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Felda Sahabat, Tungku, dekat sini ditingkatkan berikutan terdapat 11 kes positif COVID-19 yang dikesan sehingga kini di kawasan berkenaan.

Ketua Polis Daerah Lahad Datu, ACP Nasri Mansor berkata perkara itu diputuskan oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah dan berikutan itu sebarang pergerakan keluar atau masuk tidak dibenarkan di Felda Sahabat ketika ini.

Beliau berkata langkah itu berterusan sehingga tugas-tugas penyaringan dan penyahkuman yang dijalankan oleh Pejabat Kesihatan terhadap semua penduduk Felda itu selesai.

Terdahulu, Daerah Lahad Datu di Sabah kini dikategorikan sebagai Zon Merah COVID-19 menjadikan jumlah keseluruhan zon itu kepada 30 kawasan setakat pukul 12 tengah hari semalam, menurut Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) Kementerian Kesihatan (KKM).

Berdasarkan infografik CPRC KKM yang dikongsikan melalui media sosial rasmi KKM hari ini, daerah itu merekodkan 42 kes positif COVID-19.

Lahad Datu ialah daerah ketiga di Sabah dikategorikan Zon Merah selepas Kota Kinabalu dan Tawau. Zon Merah mewakili jumlah positif COVID-19 melebihi 41 kes, Zon Jingga (20-40 kes), Zon Kuning (1-19 kes) dan Zon Hijau tiada kes.

Menurut Nasri, tiga individu yang disahkan positif COVID-19 semalam di Lahad Datu adalah penduduk di kawasan peneroka Felda, dan percaya mereka atau kontak rapat mereka ada membuat pergerakan ke kawasan sekitar Felda yang lain termasuk ke Bandar Cenderawasih.

Dalam pada itu, katanya aktiviti ladang dan kilang di kawasan Felda juga akan dihentikan manakala operasi pasar raya, kedai makan dan pasar awam akan dihadkan.

Nasri berkata satu sistem penggiliran akan diwujudkan bagi memudahkan urusan pembelian dan penghantaran barang-barang keperluan di kawasan Felda itu.

Sehubungan itu beliau menasihatkan masyarakat Felda berkenaan supaya terus memberi kerjasama dan berada di rumah masing-masing sepanjang tempoh PKP dikuatkuasakan. – Bernama