Tuesday, November 29, 2022
25.2 C
Brunei

-

Polis UK tumpaskan jenayah scam telefon

LONDON, 24 NOV – Polis UK hari ini berkata operasi tindakan keras penipuan terbesar mereka telah menumpaskan rangkaian jenayah antarabangsa yang menyasarkan ratusan ribu mangsa dalam berjuta-juta spam panggilan telefon.

Polis Metropolitan menerajui siasatan global selama 18 bulan ke dalam laman web iSpoof.cc, bekerjasama dengan Europol, FBI dan agensi penguatkuasaan undang-undang lain di seluruh dunia.

Seramai 142 orang telah ditangkap, termasuk salah seorang pentadbirnya yang didakwa berpangkalan di London. Suspek telah ditangkap di Australia, Perancis, Ireland dan Belanda, manakala rangkaian tersebut ditutup di Belanda dan Ukraine.

Polis UK percaya kumpulan jenayah terancang dikaitkan dengan laman web dan puluhan ribu penggunanya. Laman itu membolehkan pengguna mengakses alat perisian untuk mendapatkan dana akaun bank mangsa secara haram dan melakukan penipuan lain.

Pesuruhjaya Bertemu Mark Rowley berkata siasatan itu memberi isyarat ‘pendekatan berbeza’ kepada penjenayah yang mengeksploitasi teknologi.

“Ini adalah tentang permulaan penjenayah terancang yang sebenarnya mendorong dan melakukan penipuan yang kita lihat di dunia sekeliling kita,” katanya kepada pemberita. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -