Tuesday, October 3, 2023
33.4 C
Brunei

  -

  Pondok dari luar ‘papa’, di dalam serba mewah

  KUALA TERENGGANU – Seorang pemilik kedai makan di sini, tidak menyangka video Tik Tok yang memaparkan pondok miliknya yang dilihat ‘papa’ dari luar, namun mewah di dalam bukan sahaja tular di dalam negara, malah ke Indonesia serta mencapai hampir 20 juta jumlah tontonan.

  Video berdurasi tiga minit 13 saat itu pada awalnya menunjukkan bahagian luaran pondok tersebut yang kelihatan sangat buruk dan usang kerana zink berkarat serta dinding papan lapis hampir roboh sehingga mengundang rasa hiba penonton.

  Kesedihan serta perasaan simpati itu bagaimanapun bertukar menjadi teruja dan kagum setelah melihat dekorasi bahagian dalam pondok itu dengan tatarias sangat mewah bagaikan hotel lima bintang, diserikan dengan kemasan berwarna emas untuk sinki, tab mandi dan mangkuk tandas.

  Baharuddin Mamat, 66, berkata setelah video tersebut tular, dia tidak menang tangan melayan pelanggan yang datang ke kedai makannya sejak dua minggu lepas kerana mereka turut mahu melihat sendiri keunikan pondok tersebut.

  “Sejak siap ubah suai dengan kos RM11,000 tiga tahun lepas, memang saya selalu terima pelawaan orang ramai yang ingin bergambar dan merakam video pondok itu untuk dimuat naik ke akaun media sosial masing-masing.

  Terkenal dengan gelaran Pok Din Lejeng, beliau berkata niat asalnya mengubah suai pondok tersebut adalah untuk dijadikan tempat berehat selepas lelah bekerja di kedai makannya yang terletak bersebelahan. – Bernama
  Pemilik kedai makan, Baharuddin Mamat, bergambar di hadapan pondok yang kelihatan usang dari luar ketika ditemui di Jalan Sultan Mohamad. – Bernama
  Baharuddin Mamat menunjukkan keunikan bahagian dalam tandas di dalam pondok ketika ditemui di Jalan Sultan Mohamad. – Bernama

  “Namun, ini pertama kali ia menjadi tular di pelbagai portal termasuk di Indonesia dan memberi impak yang sangat kuat kepada perniagaan saya, masakan asam pedas di kedai makan semakin laris dalam tempoh singkat,” katanya kepada Bernama.

  Terkenal dengan gelaran Pok Din Lejeng, dia berkata niat asalnya mengubah suai pondok tersebut adalah untuk dijadikan tempat berehat selepas kepenatan bekerja di kedai makannya yang terletak bersebelahan.

  “Di sini jugalah tempat saya dan pekerja menunaikan solat, malah saya turut membenarkan pelanggan menggunakannya sekiranya tandas di kedai makan penuh.

  “Ada juga pelanggan wanita yang menukar lampin bayi mereka di sini kerana saya mahukan mereka selesa ketika menjamu selera di kedai makan.

  “Pada mulanya, kebanyakan pelanggan seolah-olah berat hati ketika saya meminta mereka menggunakan tandas dan ruangan berehat di pondok tersebut kerana dari luar, ia nampak agak ‘menakutkan’, tapi persepsi itu berubah sebaik sahaja mereka melangkah masuk ke dalam,” katanya.

  Selain tandas mewah dengan rona emas, pondok itu juga mempunyai ruang bacaan, sebuah katil, penyaman udara, sistem audio dan ruang komputer. 

  Bapa kepada tujuh anak itu berkata dirinya terhibur membaca pelbagai komen warganet di media sosial dan menjadikannya sebagai motivasi untuk terus menyediakan yang terbaik kepada pelanggan kedai makannya yang terletak di Jalan Sultan Mohamad di sini.

  Menurut Baharuddin, dia tidak akan mengubah suai bahagian luar pondok tersebut kerana mahu keunikan tersebut dikekalkan seperti asal.

  “Saya turut berterima kasih terhadap sokongan ramai pelanggan yang datang dari jauh termasuk Johor semata-mata mahu melihat sendiri keunikan pondok ini. 

  “Sekiranya ia memberi kesan positif kepada industri pelancongan dan peniaga kecil-kecilan yang lain di Terengganu, saya berdoa itu menjadi amal jariah saya dan semoga lebih ramai mendapat inspirasi daripada pondok ini,” katanya. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 termasuk 12 anak damit maut dalam 24 jam di hospital

  NEW DELHI, 3 OKT - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...