Poni Divers jayakan Hari Penyu Sedunia

Oleh Aziz Idris

Gambar oleh Poni Divers

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 JUN – Sempena Hari Penyu Sedunia, kira-kira 25 orang sukarelawan telah mengadakan kempen membersihkan pantai dan memandikan penyu di Pusat Biodiversiti Marin, Meragang, baru-baru ini.

Dianjurkan oleh Poni Divers, acara berkenaan berobjektif untuk meningkatkan pengetahuan dan penghargaan terhadap penyu dan kura-kura dengan menggalakkan tindakan awam bagi menyokong pemuliharaan dan perlindungan haiwan-haiwan berkenaan serta habitatnya, pada masa yang sama mewujudkan kesedaran mengenai pemuliharaan marin dan persekitaran pantai.

Para peserta mengumpulkan sejumlah 47kg sampah dengan puntung rokok yang paling banyak dikutip.

Sampah-sampah lain termasuk botol plastik, penutup botol plastik, straw plastik, kotak plastik atau berbusa dan beg plastik.

Menurut Penyelaras Pemuliharaan Marin Poni Divers, Zafirah Morshidi, sampah-sampah berkenaan dikumpulkan dalam kawasan pantai kurang dari 250m.

Sukarelawan Poni Divers bergambar ramai selepas membersihkan pantai sempena Hari Penyu Sedunia di Pusat Biodiversiti Marin, Meragang, baru-baru ini.
Salah seekor penyu yang dibersihkan di Pusat Biodiversiti Marin, Meragang.

Walaupun Brunei telah melaksanakan polisi tiada beg plastik sepanjang minggu di pasar-pasar raya utama, beliau menggalakkan orang ramai melangkah lebih jauh ke hadapan dengan mengurangkan penggunaan bahan plastik sekali pakai dan mempunyai sistem pembuangan sampah yang teratur.

Semasa acara itu, penyokong sifar sampah, Bambooluh menaja sejumlah straw buluh boleh guna semula yang diberikan sebagai token penghargaan kepada semua peserta.

Kemuncak acara adalah memandikan penyu laut dan membersihkan kolam-kolamnya.

Sesi ini memberi peluang kepada para peserta mendekati haiwan-haiwan yang luar biasa berkenaan.

Brunei Darussalam dikunjungi tiga spesies penyu iaitu penyu karah, penyu lipas dan penyu agar.

Di Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam Sekitar (IUCN), penyu karah dianggap sangat terancam, bermakna spesies ini hampir pupus manakala itu, penyu lipas dan penyu agar pula dianggap terancam dan terdedah.