Populasi jaguar terancam akibat kebakaran

RIO DE JANEIRO, 9 SEPT – Kebakaran besar di Pantanal, tanah lembap tropika terbesar di dunia, telah mengancam pemuliharaan alam semula jadi yang terkenal sebagai tempat tinggal populasi jaguar terbesar di dunia, kata pihak berkuasa Brazil kelmarin.

“Pasukan tentera dan bomba telah menghantar dua pasukan tambahan hari ini untuk memadamkan api di Taman Negara Encontro das Aguas,” menurut pegawai kerajaan, Mato Grosso dalam kenyataannya.

“Seramai 46 orang anggota telah dikerahkan untuk memadamkan api kebakaran”.

Anggota bomba dan pihak berkuasa alam sekitar turut menyelamatkan dua wanita dan tujuh kanak-kanak di rantau itu apabila rumah mereka yang berhampiran dijilat api, menurut kenyataan.

Pantanal yang terletak di pinggir selatan hutan hujan Amazon dan panjangnya dari Brazil hingga ke Paraguay dan Bolivia, telah merekodkan kejadian kebakaran tahun ini.

Tahun ini mencatatkan lebih banyak kebakaran di Pantanal Brazil – sebanyak 12,102 – berbanding tahun 2018 dan 2019 digabungkan, menurut data satelit yang dikumpul oleh agensi angkasa kebangsaan Brazil, INPE. Pada Julai lalu, satelit mengesan 1,684 kebakaran di rantau itu, tiga kali ganda berbanding Julai 2019 dan bulan yang paling teruk dicatatkan sejak INPE memulakan pengesanan pada 1998. – AFP

Kebakaran di Taman Negara Encontro das Aguas telah mengancam populasi jaguar yang dianggap ‘hampir terancam’. – AP