Porsche 4kids bantu kembang minda kanak-kanak

Oleh Syahmi Hassan

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kehidupan normal kebanyakan kanak-kanak telah berubah secara radikal. Pusat pejagaan kanak-kanak dan sekolah telah ditutup, ibu bapa yang bekerja berusaha untuk mengatur keseimbangan antara kerja dan penjagaan anak, dan persekitaran pejabat rumah memberikan peluang baharu dan juga cabaran besar.

Porsche menawarkan keluarga untuk mengalihkan perhatian daripada kehidupan sekatan berikutan arahan penutupan dengan Porsche 4Kids, iaitu tawaran percuma untuk anak-anak di rumah. Banyak permainan dan aktiviti menanti para pengunjung dari kalangan kanak-kanak di laman web www.porsche4kids.com.

Di laman web ini, kanak-kanak lelaki dan perempuan dapat mencari halaman mewarna, mencipta idea dengan arahan, ‘cari perkataan’ dan permainan memori, teka-teki serta permainan cari dan jumpa (search-and-find) gambar dan banyak lagi.

Semasa bermain, kanak-kanak yang mengalami dan menerokai yang disokong oleh maskot Porsche Tom Targa dan Tina Turbo dalam bahasa Jerman dan Inggeris.

“Kami ingin memberi kanak-kanak akses kepada mobiliti pada masa ini dan akan datang serta topik yang berkaitan dengan sosial seperti kelestarian dan keselamatan dalam lalu lintas jalan raya. Kami ingin memotivasi anak-anak untuk meneroka, menemui, ketawa dan berseronok,” kata Ketua Perkongsian Jenama dan Penajaan, Oliver Eidam.

Porsche 4Kids mencipta pengalaman dalam talian yang unik sebagai permainan dengan standard pembelajaran yang tinggi.
Antara gambar yang boleh dimuat turun melalui Porsche 4Kids untuk diwarnakan kanak-kanak.
Banyak permainan dan aktiviti menanti pengunjung-pengunjung daripada kalangan kanak-kanak di laman web www.porsche4kids.com.
Semasa bermain, mengalami dan menerokai, kanak-kanak disokong oleh maskot Porsche Tom Targa dan Tina Turbo dalam Bahasa Jerman dan Inggeris.

Porsche 4Kids mencipta pengalaman dalam talian yang unik untuk sebagai permainan dengan standard pembelajaran yang tinggi. Anak-anak tidak hanya dilayan di laman sesawang, mereka dapat melatih daya tumpuan mereka dan belajar dengan bermain juga.

Mereka yang ingin menghabiskan masa dengan baik di luar talian boleh memuat turun dan mencetak pelbagai gambar untuk diwarnakan. Terdapat sesuatu yang boleh dipilih oleh setiap kanak-kanak sama ada traktor Porsche dan kereta lumba formula E, komik atau permainan seperti permainan kategori “Town, City, Porsche”, templat tersedia untuk dimuat turun untuk semua anak-anak sementara meluangkan masa.

Mereka yang berumur 12 tahun ke atas, selain pembelajaran kuiz, boleh mengambil bahagian dalam cabaran Porsche Museum e-mobility. Pada meneroka penemuan ini, kanak-kanak boleh belajar banyak tentang electromobility, sebagai contoh bagaimana motor elektrik bekerja, di mana tenaga elektrik disimpan dan jika elektrik hanya datang dari soket.

Dalam seksyen ‘Socialize’, kanak-kanak boleh membuat lawatan maya muzium. “Program pembelajaran kami boleh sehingga kini hanya berpengalaman dalam pameran, tetapi laman sesawang kanak-kanak baharu ini kini membolehkan kami untuk menjadikannya boleh didapati untuk semua orang dalam talian,” kata Achim Stejskal, Ketua Warisan dan Muzium Porsche.

“Kami menawarkan kanak-kanak cara yang boleh diakses lebih mudah dan tersedia bagi meneroka sejarah Porsche.” Dengan majalah Kids Driving School, ibu bapa boleh mengamalkan tingkah laku betul di jalan raya bersama anak-anak mereka.

Tom Targa dan Tina Turbo mengambil pendekatan suka bermain bagi menjelaskan peraturan lalu lintas, tanda-tanda jalan raya yang paling penting dan peralatan basikal yang betul. Terdapat juga ujian terakhir yang kecil bagi kanak-kanak untuk mengambilnya di belakang halaman majalah. Dijamin tiada kebosanan.

Porsche 4kids sangat sesuai dengan motonya bagi masa ini: #DreamsAreMadeAtHome. Dengan hashtag ini, Porsche telah melancarkan kempen media sosial global bagi komunikasi jenama.

Para pengguna dijemput untuk menghantar impian mereka untuk mobiliti di sini. Ini mungkin kenderaan mereka sendiri yang ada di garaj, kereta model atau gambar berwarna Porsche yang dimuat turun dari laman sesawang.

Maklumat lebih lanjut, bahan filem dan gambar boleh didapati di Porsche Newsroom: newsroom.porsche.com dan di www.porsche4kids.com.