Porsche sasar lebih 80 peratus kenderaan elektrik menjelang 2030

Oleh Yusrin Junaidi

Gambar serahan Porsche Brunei

Sepanjang tahun kewangan lalu, Porsche AG telah mempertahankan kedudukannya sebagai salah satu pengeluar kereta paling menguntungkan di dunia. Pengeluar kereta sport yang berpangkalan di Stuttgart berkenaan mencapai paras tertinggi sepanjang masa dalam hasil operasi jualan dan keuntungan.

Jualan pada 2021 ialah 33.1 bilion pound, lebih 4.4 bilion pound berban- ding tahun sebelumnya, pertumbuhan sebanyak 15 peratus (jualan tahun sebelumnya 28.7 bilion pound).

Keuntungan operasi ialah 5.3 bilion pound, melebihi angka tahun sebelumnya sebanyak 1.1 bilion pound (pertambahan 27 peratus). Oleh itu, Porsche menjana pulangan operasi pada jualan sebanyak 16 peratus (tahun sebelumnya 14.6 peratus).

Menurut Pengerusi Lembaga Eksekutif Porsche AG, Oliver Blume, “Hasil perniagaan positif kami adalah berdasarkan keputusan yang mencabar, inovatif dan berpandangan ke hadapan.

“Industri kami sedang mengalami transformasi terbesar dalam sejarahnya. Kami menetapkan kursus operasi strategik lebih awal dan mantap. Kejayaan ini adalah hasil kerja berpasukan,” kata Blume.

Oliver Blume dan Lutz Meschke bergambar bersama 911 Targa 4 GTS.
Oliver Blume dan Lutz Meschke, semasa Sidang Akhbar Tahunan 2022, Porsche AG.
Model terlaris Macan merekodkan sebanyak 88,362 pelanggan sementara Cayenne sebanyak 83,071 pelanggan.

Timbalan Pengerusi Lembaga Eksekutif dan ahli Lembaga Eksekutif Kewangan dan IT, Lutz Meschke, melihat asas bagi angka kukuh dalam struktur kos sihat Porsche AG di samping rangkaian produk yang menarik.

“Angka perniagaan kami mencerminkan kuasa pendapatan yang sangat baik. Mereka menunjukkan pertumbuhan yang mencipta nilai dan keteguhan model perniagaan kami yang berjaya walaupun dalam keadaan sukar seperti kekurangan semikonduktor,” jelasnya.

Aliran wang tunai bersih meningkat sebanyak 1.5 bilion pound kepada 3.7 bilion pound pada 2021 (tahun sebelumnya 2.2 bilion pound).

“Penunjuk ini juga memberikan bukti yang mengagumkan, Porsche mempunyai kedudukan yang sangat baik,” kata Lutz Meschke.

Perkembangan positif itu juga berdasarkan daripada program keuntungan 2025. Ini direka bentuk untuk menyokong pendapatan secara mampan melalui inovasi dan model perniagaan baharu.

Meschke berkata, “Terima kasih kepada pekerja kami yang bermotivasi tinggi, program keuntungan kami telah berjaya sepenuhnya. Porsche telah meningkatkan lagi kecekapannya dan menurunkan titik pulang modal. Ini memberi kami kelonggaran untuk melabur dalam daya maju masa depan syarikat kami walaupun dalam keadaan situasi ekonomi yang tegang. Kami sangat tegas untuk memacu pelaburan dalam elektrifikasi, pendigitalan dan kemampanan. Saya optimis Porsche akan bebas daripada krisis global semasa dengan lebih kuat.”

Para pakar secara berterusan menentukan tahap kesan ke atas aktiviti perniagaan Porsche dalam pasukan petugas. Rantaian bekalan untuk kilang Porsche telah terjejas, yang bermaksud pengeluaran mengikut jadual tidak lagi dapat dilakukan dalam beberapa kes.

Lutz Meschke menekankan, “Kami mempunyai beberapa bulan yang mencabar di hadapan kami, dari segi ekonomi dan politik, tetapi kami tetap berpegang pada matlamat strategik kami, yang telah bertapak kukuh selama bertahun-tahun, untuk memastikan pulangan operasi ke atas jualan sekurang-kurangnya 15 peratus dalam jangka panjang.

“Pasukan petugas kami telah pun mengambil langkah awal untuk melindungi pendapatan kami. Dengan cara ini, kami mahu memastikan kami dapat terus mencapai sasaran pendapatan tinggi. Sejauh mana kejayaan ini juga bergantung kepada cabaran luaran yang tidak boleh kami pengaruhi.”

Walau bagaimanapun, secara dalaman, Porsche telah mewujudkan semua syarat untuk model perniagaan yang berjaya, Secara strategik, operasi dan kewangan, Porsche berada dalam kedudukan yang sangat baik. Oleh itu, kami melihat masa depan dengan lebih yakin dan mengalu-alukan pertimba- ngan IPO Porsche AG .

Ini akan membolehkan Porsche meningkatkan profilnya dan meningkatkan kebebasan keusahawanannya. Pada masa yang sama, Volkswagen dan Porsche boleh terus mendapat manfaat daripada sinergi bersama pada masa hadapan,” ujar Lutz Meschke.

Pada 2021, Porsche menghantar sebanyak 301,915 kenderaan kepada pelanggan di seluruh dunia. Ini bermakna bahawa penanda aras 300,000 telah dicapai untuk kali pertama dalam sejarah syarikat (tahun sebelumnya: 272,162 penghantaran).

Model terlaris ialah Macan sebanyak 88,362 pelanggan dan Cayenne sebanyak 83,071 pelanggan. Angka penghantaran untuk Taycan meningkat lebih dua kali ganda iaitu sebanyak 41,296 pelanggan menerima penghantaran Porsche elektrik pertama. Ini telah mengatasi kereta sport ikonik 911 itu, walaupun kereta itu juga mencatat rekod baharu dengan 38,464 unit.

Oliver Blume berkata, “Taycan adalah 100 peratus Porsche dan memberi inspirasi kepada semua jenis orang dan pelanggan yang sedia ada dan baharu, para pakar dan media perdagangan. Kami meningkatkan produk elektrik kami dengan model lain, Menjelang pertengahan dekad, kami mahu menawarkan kereta sport enjin 718 secara eksklusif dalam bentuk elektrik.”

Tahun lepas, hampir 40 peratus daripada semua kenderaan Porsche baharu yang dihantar di Eropah sudah pun sekurang-kurangnya sebahagiannya elektrik iaitu hibrid plug-in atau model elektrik sepenuhnya.

Di samping itu, Porsche telah mengumumkan hasratnya untuk menjadi neutral karbon kira-kira pada tahun 2030.

“Pada 2025, separuh daripada semua jualan Porsche baharu dijangka datang daripada penjualan kenderaan elektrik iaitu semua elektrik atau hibrid plug-in,” ujar Oliver Blume.

“Pada 2030, bahagian semua kende- raan baharu dengan pemacu semua elektrik sepatutnya melebihi 80 peratus.”

Untuk mencapai matlamat ini, Porsche melabur dalam stesen pengecas premium bersama-sama dengan rakan kongsi dan tambahan dalam infrastruktur pengecasannya sendiri. Pelaburan yang lebih meluas mengalir ke dalam teras teknologi seperti sistem bateri dan pengeluaran modul.

Dalam Kumpulan Cellforce yang baru diasaskan, sel bateri berprestasi tinggi sedang dibangunkan dan dihasilkan yang dijangka siap untuk pengeluaran siri menjelang 2024.

Pada tahun 2021, Porsche telah meningkatkan penghantarannya di semua wilayah jualan global. Sekali lagi, pasaran individu dengan volum tertinggi ialah China. Dengan hampir 96,000 penghantaran, peningkatan sebanyak 8 peratus dicatatkan berbanding 2020.

Porsche berkembang pesat di Amerika Utara dengan Amerika Syarikat, jumlah penghantaran meningkat sebanyak 22 peratus yang mengagumkan kepada le- bih daripada 70,000 unit. Perkembangan yang sangat positif turut diperhatikan di Eropah. Di Jerman sahaja, Porsche meningkatkan penghantaran kenderaan baharunya sebanyak 9 peratus kepada hampir 29,000 unit.