Pos mudahkan e-dagang di S’wak

KUCHING, 9 Okt – Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sedang melaksanakan fasa keempat program transformasi perkhidmatan pos di Sabah dan Sarawak (PTPSS) bagi memudahkan usahawan tempatan bergantung dengan perkhidmatan pos untuk menghantar produk jualan mereka ke seluruh negara.

Pengarah SKMM Wilayah Sarawak, Roslan Mohamad berkata PTPSS di Sarawak melibatkan 256 orang posmen komuniti, 86 wakil pos komuniti dan sembilan buah kenderaan ‘pos-on-wheels’ dengan 61 pejabat pos selari dengan perkembangan teknologi komunikasi digital dan elektronik, sekali gus mewujudkan peluang penjanaan pendapatan kepada rakyat melalui e-dagang.

“Pada masa kini tugas posmen dan keseluruhan perkhidmatan pos lebih daripada menyampaikan surat atau bungkusan, terutama di Sarawak.

“Tanpa perkhidmatan pos, orang Johor tidak dapat merasai keenakan kek lapis dan orang Perlis tidak kenal kelazatan pes laksa Sarawak,” katanya. ketika berucap pada pelancaran ‘First Day Cover Post Day’ dan Produk Felxiprepaid sempena Sambutan Hari Pos Sedunia di sini hari ini.

Turut hadir ialah Pengurus Negeri Pos Malaysia Berhad, Bong Tung Hui.

Roslan berkata di bawah fasa keempat, program ‘Address for all’ yang menglibatkan satu alamat pos bagi semua penghuni kampung atau rumah panjang turut dilanjutkan ke Bario di Miri dan Serian selepas empat lokasi di Lundu, Bau, Padawan dan Mulu.

Pos Malaysia Berhad adalah licencee SKMM, yang mula mengawal selia industri perkhidmatan pos menggantikan Jabatan Perkhidmatan Pos pada 2001.

Terdahulu Roslan dan Bong secara bersama melepaskan konvoi terdiri daripada 30 posmen bermotosikal, dua van dan sebuah POW di depan Pejabat Pos Besar Kuching bagi melaksanakan rutin harian mereka di banda raya ini sempena dengan sambutan peringkat negeri. – Bernama

Roslan Mohamad (tiga kanan) menyempurnakan pelepasan peserta konvoi bermotorsikal kakitangan Pos Malaysia Sarawak sempena Hari Pos Sedunia 2018 di Pejabat Pos Besar Malaysia di Kuching, kelmarin. – Bernama