Praktik garis pandu Hari Raya

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 MEI – Negara Brunei Darussalam pada masa ini masih melalui fasa kes berjangkit wabak COVID-19 dan oleh itu, orang ramai dinasihatkan untuk sama-sama mempraktikkan penjarakan sosial bagi keselamatan semua mengikut garis pandu yang dinyatakan oleh Kementerian Kesihatan semasa menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Pada masa yang sama, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) turut menasihatkan orang ramai untuk meningkatkan kewaspadaan bagi mengelakkan berlakunya sebarang kejadian yang tidak diingini semasa sambutan Hari Raya nanti.

Menurut statistik jumlah kebakaran rumah yang diterima oleh JBP bagi seluruh negara bermula Januari hingga April 2020 ialah sebanyak 30 panggilan yang melibatkan anggaran kerugian sebanyak $1,160,930.

Antara punca utama berlakunya kebakaran rumah adalah peralatan elektrik seperti lebih beban, sambungan yang longgar dan peralatan yang usang atau lama, perunan atau kebakaran rumput yang melarat, kes yang meragukan atau incendiary, masakan yang ditinggalkan serta hos Liquified Petroleum Gas (LPG) yang bocor atau longgar.

Perkara itu dijelaskan oleh Penguasa Kanan Bomba dan Penyelamat, Haji Afiq bin Haji Julah semasa sidang media saranan keselamatan semasa Sambutan Hari Raya Aidilfitri, baru-baru ini.

JBP menyarankan orang ramai supaya jangan meninggalkan masakan dan memeriksa komponen-komponen dapur memasak seperti LPG, jangan melakukan pembakaran terbuka tanpa pengawasan, hindar penggunaan tenaga elektrik yang berlebihan dan pastikan untuk mematikan mana-mana suis peralatan elektrik yang tidak digunakan, memastikan pendawaian dalam keadaan baik dan membuat pemeriksaan dengan syarikat yang bertauliah dan diiktiraf Jabatan Perkhidmatan Elektrik, memastikan rumah mereka dilengkapi dengan peralatan keselamatan kebakaran seperti alat pemadam api, selimut api ataupun alat pengesan asap serta tidak meninggalkan warga emas, orang yang berkeperluan khas dan kanak-kanak kecil bersendirian apabila mereka meninggalkan rumah.

JBP juga ingin mengucapkan selamat menunaikan ibadah puasa dan selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelang nanti dan jika berlaku sebarang kecemasan untuk menghubungi talian kecemasan, 995 dan memberikan maklumat yang tepat.

Penguasa Kanan Bomba dan Penyelamat Haji Afiq ketika memberi saranan kepada orang ramai semasa menjelangnya Sambutan Hari Raya Aidilfitri.– Gambar oleh JBP