‘Praktikkan pembuangan penutup mulut dengan cara yang betul’

BLANTYRE, MALAWI – Penggunaan penutup mulut dan hidung telah menjadi perkara baharu bagi kebanyakan penduduk Malawi. Selain itu, langkah keselamatan baharu untuk mengawal penyebaran wabak ini menjadikan semua jenis penutup mulut dan hidung tersedia untuk hampir semua orang di negara ini. Namun, terdapat kebimbangan bahawa sebilangan pengguna penutup mulut dan hidung membuangnya dengan cara yang tidak betul.

Berjalan di kawasan perumahan Blantyre, pasti akan terlihat serpihan penutup mulut dan hidung pembedahan yang terbuang di sungai dan tong sampah terbuka. Menurut Pejabat Kesihatan Daerah Blantyre (DHO), perkembangan ini mempertaruhkan COVID-19 kerana kemungkinan besar orang dapat menggunakan semula atau menjual kembali penutup mulut dan hidung terpakai ini yang dibuang secara sembarangan.

Crissy Banda, Pegawai Promosi Kesihatan di Blantyre DHO sangat prihatin dengan keadaan itu. Dalam wawancara, dia menekankan perlunya orang-orang di kota itu mengikuti semua panduan kebersihan yang ditetapkan oleh pejabat kesihatan Blantyre dan majlis perbandaran.

“Sangat menyedihkan apabila menyedari bahawa beberapa orang tidak mengikuti langkah-langkah yang diperlukan untuk membuang bekas penutup mulut dan hidung mereka. Kerana perkara ini berlaku di Blantyre DHO, kami telah menasihati orang-orang di kota untuk mempraktikkan cara pembuangan yang betul.

“Dari semasa ke masa, kami telah menasihati orang untuk mendapatkan penutup mulut dan hidung pembedahan me-reka dari peruncit yang sah daripada penjual jalanan secara rawak.

“Kemungkinan besar orang menjual semula penutup mulut dan hidung yang dikumpulkan dari tong sampah dan sungai,“ katanya.

Baru-baru ini, penduduk di bandar Blantyre menimbulkan kebimbangan melalui media sosial mengenai perkembangan tersebut. Menurut Majlis Bandaraya Blantyre (BCA), langkah-langkah yang tepat sedang diambil untuk memastikan jalan itu bersih dan selamat. – Agensi

Seorang wanita memakai penutup mulut dan hidung melintasi jambatan di Blantyre, Malawi. – Xinhua