Premier Ragbi Inggeris umum penundaan

LONDON, 9 APRIL – Ketua-ketua Premier Ragbi Inggeris kelmarin dengan sebulat suara telah menunda musim 2019/2020 disebabkan oleh pandemik koronavirus, tetapi mereka komited untuk menghabiskan baki kempen ini.

Perlawanan terakhir telah dimainkan pada 8 Mac lalu. Rancangan terdahulu adalah perlawanan liga utama akan disambung semula pada 24 April, tetapi ia adalah mustahil dengan Britain kini menghadapi krisis kesihatan.

Penganjur Premier Ragbi telah menghubungi Kesatuan Ragbi, kelab-kelab dan kakitangan perubatan bagi membincangkan beberapa senario kemungkinan yang akan berlaku.

“Niatnya ialah untuk bermain kesemua perlawanan dan menghabiskan musim ini dengan cepat mungkin apabila keadaan semakin selamat,” Premier Ragbi berkata dalam kenyataan.

“Pada masa yang sama, Premier Ragbi akan terus memberikan sokongan kepada langkah-langkah perintah berkurung dan menasihatkan orang ramai untuk tinggal di rumah, menjaga NHS (Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan) dan menyelamatkan nyawa.

Ketua eksekutif, Darren Childs berkata kesan koronavirus telah ‘mengecewakan’ tetapi dia turut memberitahu cabaran ekonomi yang akan dihadapi nanti.

“Banyak kehidupan dibina melalui sukan profesional dan Premier Ragbi sangat bangga untuk menjadi tuan rumah bagi pemain terhebat dunia,” dia berkata. – AFP

Ketua-ketua Premier Ragbi Inggeris telah sebulat suara menunda musim 2019/2020 disebabkan oleh pandemik koronavirus, tetapi komited untuk menghabiskan baki kempen ini. – AFP