Monday, February 26, 2024
30 C
Brunei

  -

  Premis perniagaan kawasan Mukim Amo, Bokok patuh akta kawalan harga

  TEMBURONG, 28 JAN – Pemeriksaan bersepadu bulanan yang dijalankan oleh Jabatan Perancangan Ekonomi dan Statistik (JPES) melalui Jabatan Hal Ehwal Pengguna bersama Unit Sukatan dan Timbangan (SDT), Bahagian Industri dan Ekosistem Perniagaan di bawah Kementerian Kewangan dan Ekonomi baru-baru ini telah mendapati premis-premis perniagaan di kawasan Mukim Amo dan Mukim Bokok, Daerah Temburong mematuhi perundangan Akta Kawalan Harga, Penggal 142 dan Akta Sukatan dan Timbangan 1983 Penggal 151.

  Objektif pemeriksaan bersepadu bulanan adalah bagi menguatkuasa Akta Kawalan Harga, Penggal 142 dan Peraturan-peraturan di bawahnya serta Akta Sukatan dan Timbangan 1983 Penggal 151, di samping sebagai usaha bagi meningkatkan kewaspadaan premis perniagaan terhadap keperluan untuk mematuhi perundangan-perundangan berkenaan ke arah mempromosi persekitaran perniagaan yang beretika di negara ini.

  Berikutan daripada pemeriksaan bersepadu berkenaan, premis-premis perniagaan didapati patuh terhadap Akta Kawalan Harga, Penggal 142 di mana premis-premis tersebut tidak menjual melebihi harga maksimum bagi barangan yang dikawal harga seperti minyak masak dan susu tepung anak damit, serta mempamerkan tanda harga dengan jelas dan betul bagi barangan yang dijual di dalam premis perniagaan masing-masing.

  Sementara itu, Unit SDT mendapati sebanyak sembilan unit alat sukat dan timbang digunakan bagi tujuan perniagaan yang mana kesemua alat-alat tersebut adalah sah, tepat dan berdaftar dengan Unit SDT selaras dengan Akta Sukatan dan Timbangan 1983 Penggal 151 dan Peraturan-peraturan(Penelitian) Alat-alat Sukatan dan Timbangan 1994 Ceraian 3 (1) dan (2).

  Para peniaga disarankan agar sentiasa mematuhi Akta Kawalan Harga, Penggal 142 dan Akta Sukatan dan Timbangan 1983 Penggal 151 dengan menjalankan perniagaan secara beretika bagi membantu merangsang pertumbuhan aktiviti perekonomian dalam negara yang sihat dan berdayatahan.

  Orang ramai yang mempunyai pertanyaan lanjut, boleh menghubungi agensi-agensi berkenaan iaitu Unit SDT melalui e-mel sdt@mofe.gov.bn atau talian 2334092 dan Jabatan Hal Ehwal Pengguna, JPES melalui Talian Darussalam 123 dan aplikasi mudah alih PenggunaBijak atau e-mel aduanpengguna@jpes.gov.bn.

  ATAS & BAWAH: Pegawai penguat kuasa semasa menjalankan pemeriksaan. – GAMBAR SERAHAN UNIT SDT
  GAMBAR SERAHAN UNIT SDT

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Feleti Teo dinamakan perdana menteri Tuvalu yang baharu

  MELBOURNE, 26 FEB - Bekas Peguam Negara Tuvalu, Feleti Teo dilantik sebagai perdana menteri negara kecil Pasifik Selatan itu, pada hari ini, selepas pilihan...