Presiden AS tamatkan keistimewaan perdagangan HK

WASHINGTON, 15 JULAI – Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump (gambar bawah) berkata kelmarin bahawa beliau akan mengakhiri keistimewaan perdagangan dengan Hong Kong dan telah menandatangani akta undang-undang yang membenarkan sekatan ke atas bank-bank berhubung tindakan keras China di hab kewangan antarabangsa itu.

Dalam persidangan berita, Trump mengisytiharkan dirinya sebagai presiden yang mengambil tindakan paling keras terhadap China, sebuah negara yang dianggapnya sebagai lawan yang semakin mengukuhkan kedudukan menjelang pilihan raya bulan November.

Trump mengumumkan bahawa dia telah mengeluarkan perintah eksekutif di Hong Komg ketika dia meramalkan penurunan ketegangan di kota itu, di mana Beijing baru-baru ini memerintahkan undang-undang baharu yang keras.

“Hong Kong sekarang akan diperlakukan sama seperti tanah besar China – tidak ada keistimewaan, tiada layanan istimewa ekonomi dan tiada eksport teknologi sensitif,” kata Trump semasa berada di Rumah Putih.

“Kebebasan mereka telah dirampas, hak mereka telah dirampas,” tambah Trump. Dan ia sama seperti Hong Kong, menurut saya, kerana ia tidak lagi dapat bersaing dengan pasaran bebas. Ramai yang akan meninggalkan Hong Kong.”

Trump juga mengatakan bahawa dia telah menandatangani Undang-undang Autonomi Hong Kong, yang membenarkan sekatan terhadap pegawai China dan polis Hong Kong yang dilihat melanggar autonomi bandar dan, paling penting, mana-mana bank yang melakukan transaksi dengan mereka.

Penggubal undang-undang berharap undang-undang baharu ini akan memaksa semua kecuali bank-bank wilayah China untuk memilih antara bersubahat dengan usaha Beijing di Hong Kong, atau melakukan transaksi dalam dolar AS dan beroperasi dalam ekonomi terbesar di dunia.

“Undang-undang ini memberikan pemerintahan saya alat baharu yang berkuasa untuk bertanggungjawab terhadap individu dan entiti yang terlibat memadamkan kebebasan Hong Kong,” kata Trump. – AFP