Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  Presiden Brazil tarik balik duta negaranya ke Israel

  RIO DE JANEIRO, 30 MEI – Brazil menarik balik dutanya ke Israel kelmarin selepas ketegangan berbulan-bulan antara kedua-dua buah negara berhubung perang di Gaza, kesan terbaru dari negara Amerika Selatan terhadap kempen ketenteraan Israel di wilayah Palestin.

  Langkah itu diumumkan dalam warta rasmi Brazil.

  Kementerian luar Israel berkata belum ada mesej rasmi diterima daripada kerajaan Brazil mengenai perkara itu. Bagaimanapun, susulan laporan media itu, chargé d’affaires Brazil telah dipanggil untuk hadir ke kementerian pada Khamis untuk mesyuarat.

  Presiden Brazil, Luiz Inácio Lula da Silva sering mengkritik serangan Israel di Gaza, yang dibandingkan dengan Holocaust awal tahun ini. Itu menyebabkan Menteri Luar Zionis Israel, Israel Katz memanggil duta Brazil, Frederico Meyer, ke muzium Holocaust kebangsaan di Baitulmaqdis untuk teguran awam.

  Pada masa itu, Lula memanggil Meyer pulang. Bagaimanapun, tindakan kelmarin itu menunjukkan peningkatan dan penurunan taraf diplomatik, dengan Kedutaan Brazil di Israel masih ada tetapi tanpa duta dalam jawatan itu.

  Menurut seorang pegawai di kementerian luar Brazil, penyingkiran kelmarin adalah sebagai tindak balas terhadap penghinaan Meyer oleh diplomat tertinggi Israel. Pegawai itu, yang mengetahui situasi itu, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana beliau tidak dibenarkan bercakap secara terbuka.

  “Sebarang pelantikan duta Brazil yang baharu ke Israel akan diumumkan dalam masa terdekat dalam kenyataan akhbar. Buat masa ini, Kedutaan Brazil di Tel Aviv terus berfungsi di bawah kepimpinan chargé d’affaires,” kata kementerian luar Brazil.

  Meyer telah dipindahkan ke Geneva dan akan menyertai misi tetap Brazil ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan organisasi antarabangsa yang lain. – AP

  Presiden Brazil, Luiz Inacio Lula da Silva (gambar) menarik balik dutanya ke Israel, kelmarin, selepas berbulan-bulan ketegangan antara kedua-dua negara berhubung perang di Gaza, diumumkan dalam warta rasmi Brazil. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...