Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Presiden ICC dalam senarai dikehendaki Rusia

  MOSCOW, 25 SEPT – Rusia mengumumkan hari ini bahawa Piotr Hofmanski, Presiden Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) yang menuntut penangkapan Presiden Vladimir Putin, telah dimasukkan dalam senarai individu yang dikehendaki oleh negara itu.

  “Hofmanski Piotr Jozef, Poland. Dikehendaki di bawah artikel Kanun Jenayah Persekutuan Rusia,” kata notis dalam pangkalan data Kementerian Dalam Negeri Rusia.

  Walau bagaimanapun, maklumat terperinci mengenai tuduhan terhadap Hofmanski tidak disediakan oleh kementerian tersebut.

  Pada Mac, mahkamah yang berpangkalan di Hague mengumumkan waran tangkap untuk Putin atas tuduhan jenayah perang menghantar pulang kanak-kanak Ukraine secara tidak sah.

  ICC juga mengeluarkan waran tangkap terhadap Maria Lvova-Belova, Pesuruhjaya Presiden Rusia untuk hak kanak-kanak, atas tuduhan serupa.

  Sebelum ini, Rusia juga mengeluarkan waran tangkap terhadap pendakwaraya ICC, Karim Khan dan beberapa hakim ICC.

  Rusia, yang bukan ahli ICC, menegaskan bahawa waran terhadap Putin adalah ‘tidak sah.’

  Pada bulan September, ICC membuka pejabat lapangan di Ukraine sebagai sebahagian daripada usaha untuk menuntut akaun tentera Rusia atas serangan Moscow di negara yang disokong Barat itu. – AFP

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...