Sunday, January 29, 2023
23 C
Brunei

-

Presiden Korea Selatan, sokong kembali kuasa nuklear UAE

ABU DHABI, EMIRIAH ARAB BERSATU (UAE), 16 JAN – Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol berkata hari ini bahawa usaha negaranya untuk menjadi sebuah negara karbon neutral menjelang 2050 sebahagiannya masih bergantung kepada kuasa nuklear, walaupun pemimpin sebelumnya cuba beralih daripada menggunakan kuasa atom.

Komen Yoon pada sidang kemuncak UAE, di hadapan pemimpin negara itu, Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, menggariskan komitmen Seoul terhadap kuasa nuklear yang berfungsi untuk menyiapkan loji kuasa atom pertama di Semenanjung Arab.

Perkara Itu boleh menempatkan Korea Selatan berada dalam barisan untuk kontrak penyelenggaraan yang menguntungkan dan projek masa depan di UAE, yang semakin hampir dengan Seoul sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

“Korea telah mengisytiharkan matlamatnya untuk neutraliti karbon 2050,” kata Yoon dalam ucapan di Minggu Kelestarian Abu Dhabi. “Untuk mencapai matlamat ini, kami sedang berusaha untuk memulihkan sistem tenaga nuklear dengan pantas, yang membekalkan tenaga elektrik bebas karbon.”

“Jika kedua-dua negara kita menyertai usaha dalam pembangunan tenaga bersih ia bukan sahaja akan meningkatkan keselamatan tenaga kedua-dua negara kita tetapi juga akan menyumbang kepada kestabilan pasaran tenaga global,” tambah Yoon.

Pemimpin sebelumnya, Presiden Moon Jae-in, berusaha untuk menjauhkan Korea Selatan daripada kuasa nuklear di tengah-tengah skandal keselamatan dan rasuah serta bencana nuklear Fukushima Jepun 2011. Tetapi tumpuan global yang diperbaharui menumpukan pada perubahan iklim dan lonjakan harga bahan api fosil selepas sekatan penuh terhadap wabak koronavirus dan perang Rusia ke atas Ukraine mengakibatkan beberapa kuasa nuklear harus dipertimbangkan semula.

UAE juga berjanji untuk menjadi neutral karbon menjelang 2050, yang merupakan sasaran yang masih sukar untuk dinilai dan UAE masih belum menjelaskan sepenuhnya bagaimana ia akan dicapai. Loji kuasa nuklear Barakah bernilai AS$20 bilion, percubaan pertama Seoul untuk membina reaktor atom di luar negara, suatu hari nanti akan menyumbang hampir satu perempat daripada semua keperluan kuasa Emiriah Arab.

Keinginan Yoon terhadap kuasa nuklear juga memberikan jaminan bahawa Korea Selatan kekal melabur dalam perkhimatan loji Barakah. Perancis, juga negara yang sesuai untuk loji kuasa nuklear dan satu lagi perniagaan Emirati serta sekutu ketenteraannya, telah mendapatkan kontrak di sini juga.

Perjalanan empat hari Presiden Yoon ke UAE telah menyaksikan janji daripada Sheikh Mohammed untuk melabur kira-kira AS$30 bilion di negara itu. Pemimpin perniagaan kelas berat dari Hyundai, Samsung dan syarikat lain turut mengambil bahagian dalam lawatan negara itu.

Semasa perjalanannya, Yoon juga melawat pasukan khas Korea Selatan yang ditempatkan di UAE, satu penempatan daripada perjanjian Seoul ke atas loji kuasa nuklear. – AP

Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol berucap semasa majlis perasmian Minggu Kelestarian Abu Dhabi di Abu Dhabi, UAE. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -