Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Presiden Mexico kecam YouTube kerana hapus video

  MEXICO CITY, 27 FEB – Presiden Mexico sekali lagi mengecam platform media sosial YouTube, kelmarin, kerana menghapuskan sebahagian daripada taklimat berita hariannya di mana beliau mendedahkan nombor telefon wartawan.

  Presiden Andrés Manuel López Obrador berkata platform di Mexico “telah diambil alih oleh konservatif,” menuduhnya penapisan dan mendakwa YouTube “sudah merosot sepenuhnya.”

  Ia menandakan babak terbaru dalam hubungan cinta tapi benci presiden Mexico itu dengan media sosial. Saluran YouTube López Obrador mempunyai 4.2 juta pelanggan, dan presiden itu memberi keutamaan kepada blog media sosial dan tapak berita semasa taklimatnya, selalunya menjawab soalan daripada mereka sahaja.

  Kumpulan kebebasan akhbar berkata keputusan presiden untuk mendedahkan nombor telefon seorang wartawan New York Times pada Khamis lalu adalah percubaan untuk menghukum laporan kritikal, dan mendedahkan wartawan itu kepada potensi bahaya.

  Perselisihan bermula apabila López Obrador tersinggung dengan cerita New York Times tentang siasatan Amerika Syarikat (AS) ke atas dakwaan bahawa orang yang rapat dengannya mengambil wang daripada pengedar dadah sejurus sebelum pemilihannya pada 2018 dan sekali lagi selepas beliau menjadi presiden.

  Seperti amalan biasa, wartawan Times telah menghantar surat kepada jurucakap López Obrador meminta komen presiden mengenai cerita itu sebelum ia diterbitkan, dan memasukkan nombor telefonnya sebagai cara untuk menghubunginya.

  Pada taklimat akhbar hariannya pada hari itu, presiden itu memaparkan surat itu pada skrin besar dan membacanya dengan kuat, termasuk nombor telefonnya.

  Walaupun undang-undang Mexico melarang pegawai daripada mendedahkan maklumat peribadi tentang orang, López Obrador berkata “kuasa politik dan moral presiden Mexico berada di atas undang-undang itu.” – AP

  Lopez Obrador mengecam platform media sosial YouTube kelmarin, kerana menurunkan sebahagian daripada taklimat berita hariannya di mana beliau mendedahkan nombor telefon wartawan. – AP
  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...