Friday, February 23, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Presiden S’pura tiba bagi lawatan negara

  BANDAR SERI BEGAWAN, 24 JAN – Presiden Republik Singapura, Tuan Yang Terutama Tharman Shanmugaratnam dan isteri, Jane Ittogi Shanmugaratnam serta rombongan tiba di negara ini petang tadi bagi mengadakan lawatan negara selama tiga hari.

  Hadir di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei bagi mengalu-alukan ketibaan Tuan Yang Terutama Presiden Republik Singapura dan isteri ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah selaku Menteri Pengiring dan isteri.

  Turut mengalu-alukan kedatangan rombongan ialah Menteri Hal Ehwal Luar Negeri Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Erywan bin Pehin Datu Pekerma Jaya Haji Mohd Yusof dan isteri; Menteri Pembangunan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Muhammad Juanda bin Haji Abdul Rashid dan isteri; Pesuruhjaya Polis Diraja Brunei, Dato Paduka Seri Haji Mohammad Irwan bin Haji Hambali dan isteri; Pemerintah Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB), Mejar Jeneral Dato Paduka Seri Haji Muhammad Haszaimi bin Bol Hassan dan isteri serta Pesuruhjaya Tinggi Republik Singapura ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Laurence Bay Siow Hon dan isteri.

  Sejurus tiba, TYT Presiden Republik Singapura dan isteri diperkenalkan kepada Yang Berhormat Menteri Pengiring dan isteri; Yang Berhormat Menteri-menteri Kabinet; Pesuruhjaya Polis Diraja Brunei; Pemerintah ABDB berserta isteri masing-masing dan seterusnya melintasi Kawalan Statik yang terdiri daripada anggota ABDB.

  Semasa lawatan negara berkenaan, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam dan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha dijangka akan menerima mengadap TYT Presiden Republik Singapura dan isteri serta rombongan.

  Sesi lawatan termasuk Majlis Sambutan Rasmi Negara, Majlis Perjumpaan Dua Hala dan Majlis Persantapan Negara yang akan berlangsung di Istana Nurul Iman esok.

  Menurut Pelita Brunei, lawatan itu merupakan yang pertama bagi TYT Tharman Shanmugaratnam selaku Presiden Republik Singapura ke-9.

  Hubungan diplomatik antara Brunei dan Singapura mula terjalin pada 1984 dengan kedua-dua buah negara mempunyai hubungan akrab dan unik melalui persahabatan istimewa antara Al-Marhum Sultan Haji Omar ‘Ali Saifuddien Sa‘adul Khairi Waddien dan mantan Perdana Menteri Republik Singapura, mendiang Dato Laila Utama Lee Kuan Yew.

  Brunei dan Singapura mempunyai kerjasama yang strategik dan kukuh dalam pelbagai bidang termasuk Perjanjian Kebolehtukaran Mata Wang, pertahanan, kesihatan, pendidikan, serta perdagangan dan pelaburan.

  Ketibaan TYT Presiden Singapura di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei. – GAMBAR OLEH RAFI ROSLI
  Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Erywan dan Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Muhammad Juanda semasa menyambut ketibaan TYT Presiden Singapura dan rombongan, kelmarin.
  – GAMBAR OLEH RAFI ROSLI

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...