Presiden Sri Lanka rasmi kilang tayar terbesar di Asia Selatan

COLOMBO, 15 JAN – Presiden Sri Lanka Gotabaya Rajapaksa kelmarin merasmikan pembukaan kilang pembuatan tayar dan tayar radial terbesar di Asia Selatan yang terletak di Horana, lapor Agensi Berita Xinhua.

Memetik kenyataan Pejabat Presiden, kilang Ferentino Tyre Corporation – Private Limited didirikan di atas tanah seluas 155 ekar di Zon Industri Lembaga Pelaburan di Wagawatta, Horana dan pelaburan fasa pertama projek ini berjumlah AS$100 juta.

Menggunakan teknologi Eropah dan peralatan canggih, kilang itu akan mengeluarkan tayar khas SUV sambil memenuhi permintaan dunia untuk menghasilkan tayar kereta, basikal dan roda tiga.

Sebanyak 80 peratus pengeluaran akan dieksport dan baki 20 peratus untuk pasaran tempatan. Stok keluaran pertama akan dieksport ke Amerika Syarikat bulan ini.

Antara manfaat projek itu ia dapat mempromosi pasaran eksport Sri Lanka, menghasilkan sejumlah besar peluang pekerjaan langsung dan tidak langsung selain memberi peluang kepada pengeluar getah tempatan mendapatkan harga lebih tinggi.

Kilang dengan entiti mesra alam tersebut dibina dengan pelaburan AS$250 juta dan berupaya menghasilkan 2.4 juta tayar setiap tahun. – Bernama