Sunday, March 26, 2023
29.2 C
Brunei

-

Presiden Turki bantah tindakan Israel

ANKARA, 25 Julai – Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan menggesa umat Islam di seluruh dunia melawat dan melindungi Baitulmaqdis yang kini dilanda keganasan akibat tindakan rejim Yahudi memasang pengesan logam di kawasan sensitif itu.

Walaupun penggunaan alat pengesan logam di Masjid Al Aqsa dan Dome of the Rock itu sudah dihentikan hari ini, suasana di kawasan berkenaan masih tegang.

“Dari sini saya menyeru seluruh umat Islam, sesiapa yang berpeluang patut melawat masjid Al-Aqsa di Bailtulmaqdis,” katanya hari ini di sini.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan berkata lewat hari Isnin bahawa Israel sedang melakukan pengasingan sebagai langkah-langkah yang dikenakan di kompleks Al-Aqsa di Timur Baitulmuqaddis.

“Sekatan di Masjid Al-Aqsa oleh kerajaan Israel tidak boleh diterima,” kata Erdogan pada sidang akhbar di lapangan terbang Ankara Esenboga selepas pulang dari lawatan dua hari ke wilayah Teluk.

Langkah-langkah yang mengabaikan hak-hak umat Islam semakin tegang di rantau ini, katanya, menyeru Israel untuk menghormati aturan undang-undang dan nilai-nilai kemanusiaan.

“Israel, dengan tidak menghiraukan kedaulatan undang-undang, tidak hanya membahayakan dirinya tetapi juga di seluruh rantau ini,” kata Erdogan seperti yang dikemukakan oleh Badan Anadolu yang diketuai oleh kerajaan.

Erdogan membuat panggilan telefon dengan Raja Jordan Abdullah II kemudiannya pada Isnin. Kedua-dua pemimpin bersetuju bahawa sekatan Israel ke Masjid Al-Aqsa mesti ditarik, menurut pegawai presiden Turki.

Penguatkuasaan pengesan logam Israel di laman web itu minggu lalu mencetuskan protes yang menyebabkan sekurang-kurangnya tiga rakyat Palestin mati dan beratus-ratus cedera ketika pertembungan antara pasukan Palestin dan Israel meletus di beberapa bandar di seluruh Tebing Barat selepas solat Jumaat.

Presiden Turki menekankan bahawa Turki menjangkakan Arab Saudi memainkan peranan penting dalam menyelesaikan krisis Teluk, sambil menambah negara itu harus bertindak dalam mencari penyelesaian.

Semasa lawatan dua hari ke wilayah Teluk, Erdogan bertemu Qatari Emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani dan mengadakan perbincangan dengan pemimpin Arab Saudi dan Kuwait sebagai sebahagian daripada usaha beliau untuk menyelesaikan krisis Teluk antara Qatar dan empat negara Arab. – AFP/Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -