Tuesday, August 9, 2022
22.7 C
Brunei

Produk ubat bernilai hampir $39,000 dirampas

-

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 DIS – Bertindak selepas menerima beberapa aduan daripada orang ramai mengenai penjualan produk ubat tanpa lesen yang sah, Jabatan Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan telah menjalankan satu operasi pemeriksaan ke atas sebuah premis jenis rumah yang menjual produk-produk di bawah kawalan Jabatan Perkhidmatan Farmasi, pada 18 Oktober lalu.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan, di sini, hari ini, siasatan lanjut yang dilakukan terhadap premis persendirian di Daerah Brunei dan Muara itu telah mendapati sebanyak 353 jenis produk yang terdiri daripada produk ubat yang tidak berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Ubat Negara Brunei Darussalam, produk-produk yang ditegah penjualannya kerana dicemari dengan bahan racun berjadual, ubat barat atau bahan terkawal di bawah Akta Racun 1956 dan juga produk-produk kosmetik yang dijual tanpa Surat Pengakuan Notifikasi Kementerian Kesihatan.

Kenyataan menyatakan lagi bahawa semua produk berkenaan telah dirampas oleh Bahagian Komplians dan Perlesenan, Jabatan Perkhidmatan Farmasi. Jumlah keseluruhan rampasan dianggarkan bernilai $38,860.62.

Hasil pemeriksaan itu, Kementerian Kesihatan telah mendapati seorang perempuan warga tempatan berumur 32 tahun telah melakukan kesalahan-kesalahan di bawah Perintah Ubat 2007 dan dikenakan kompaun sebanyak $2,000.

Kementerian Kesihatan menekan bahawa penjualan produk ubat-ubatan yang tidak berdaftar dan produk kosmetik tanpa Surat Pengakuan Notifikasi, Kementerian Kesihatan adalah melanggar Bab 10, Perintah Ubat, 2007 dan Peraturan 5 (1) (a) Peraturan Ubat (Produk Kosmetik), 2007.

Individu yang didapati bersalah boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi $5,000 atau penjara bagi tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Kementerian Kesihatan turut menasihatkan orang ramai untuk sentiasa berwaspada apabila membeli produk kesihatan dengan iklan dan promosi yang berlebihan di laman media sosial yang tidak diketahui kesahihannya.

Orang ramai hendaklah memastikan bahawa produk-produk itu mempunyai kebenaran dan kelulusan daripada pihak-pihak yang berwajib di negara ini.

Dalam usaha Kementerian Kesihatan melindungi kesihatan dan kesejahteraan orang ramai melalui pemantauan secara berterusan, orang ramai digalakkan untuk membuat aduan dan memberikan maklumat mengenai penjualan produk-produk yang di bawah kawalan Jabatan Perkhidmatan Farmasi yang disyaki melanggar Perintah Ubat, 2007 dan peraturan-peraturan yang berkenaan kepada Bahagian Komplians dan Perlesenan, Jabatan Perkhidmatan Farmasi supaya tindakan sewajarnya dapat diambil bagi membanteras penjualan produk seperti ini di pasaran.

Orang ramai boleh menghubungi Bahagian Komplians dan Perlesenan, Jabatan Perkhidmatan Farmasi di talian 2393298 sambungan 208, e-mel, pharmacy.enforcement@moh.gov.bn atau di alamat, Tingkat 1, Bangunan Jabatan Perkhidmatan Farmasi, Kampung Madaras, Mukim Gadong A.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -