Program kecergasan diadakan secara maya

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 OKT – Program Kecergasan Tahun 2021 yang telah diadakan sebanyak empat sesi sebelum berlakunya gelombang kedua penularan wabak COVID-19 di negara ini telah disambung semula pada pagi kelmarin dalam format maya.

Seramai 54 orang atlet kebangsaan dan pelapis di bawah Jabatan Belia dan Sukan (JBS) yang meliputi sukan seperti pencak silat, taekwondo, olahraga, sukan kiu, wusyu, lawan pedang, akuatik, golf dan karate telah ikut serta dalam Program Kecergasan edisi ke-5 berkenaan.

Memandangkan penularan kes COVID-19 masih membimbangkan dan bagi menyesuaikan serta meneruskan program ini, ia telah dibuat secara maya di tempat masing-masing, dengan harapan dapat mengekalkan status kecergasan para atlet di tahap maksimum.

Walaupun musim pandemik, namun ia tidak menghalang latihan bagi mempersiapkan atlet ke arah kejohanan akan datang agar mereka sentiasa dalam keadaan bersedia.

Program Kecergasan anjuran JBS, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, melalui Unit Kejurulatihan dan Pembangunan Sukan, Bahagian Sukan dengan pengisian programnya telah dikendalikan oleh jurulatih kebangsaan di bawah JBS.

Setiap sesi kecergasan akan dikendalikan oleh jurulatih kebangsaan secara bergilir-gilir sebagai jurulatih bagi program kecergasan tersebut dan pada edisi ke-5 ini, sesi telah dikendalikan oleh Jurulatih Kebangsaan Taekwondo (Poomsae), Nurul Hannah.

Turut menyaksikan program berkenaan kelmarin ialah Pemangku Pengarah Belia dan Sukan, Dayang Mariam binti Ulat. Antara objektif program ialah bagi mempersiapkan atlet dan pelapis kebangsaan agar sentiasa bersedia daripada segi fizikal dalam mengikuti sebarang kejohanan yang akan datang supaya mereka mempunyai lebihan tenaga untuk tujuan kecemasan semasa dalam pertandingan. Di samping itu ia juga diharap dapat membentuk semangat bekerjasama dan merapatkan hubungan silaturahim sesama atlet, jurulatih dan pihak pengurusan seterusnya merangsang minda atlet supaya sentiasa aktif, produktif, inovatif dan bermotivasi.

Sesi seterusnya akan diadakan lagi pada 7 November depan dan baki sesi seterusnya akan diadakan setiap dua minggu sekali sehingga ke bulan Disember. 

Memandangkan penularan kes COVID-19 yang masih membimbangkan dan bagi menyesuaikan serta meneruskan program ini, ia telah dibuat secara maya di tempat masing-masing, dengan harapan dapat mengekalkan status kecergasan para atlet di tahap maksimum. – Gambar serahan Jabatan Belia dan Sukan