Program Kecergasan diteruskan secara maya

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 NOV – Program Kecergasan Edisi ke-6 telah diteruskan lagi pada hari ini dengan menyaksikan program dijalankan dalam format secara maya.

Seramai 63 orang atlet kebangsaan dan pelapis di bawah Jabatan Belia dan Sukan yang meliputi sukan seperti pencak silat, tekwando, olahraga, kiu, wushu, lawan pedang, akuatik, golf dan karate telah ikut serta dalam program kecergasan yang diadakan di kediaman masing-masing pada sesi kali ini.

Memandangkan penularan kes COVID-19 masih membimbangkan dan bagi menyesuaikan serta meneruskan program ini, ia telah dibuat secara maya di tempat masing-masing, dengan harapan ia dapat mengekalkan status kecergasan para atlet di tahap maksimum.

Walaupun musim pandemik, namun ia bukanlah penghalang dalam meneruskan latihan bagi mempersiapkan atlet untuk kejohanan akan datang supaya mereka sentiasa dalam keadaan bersedia.

Program kecergasan tersebut merupakan anjuran Jabatan Belia dan Sukan, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS), melalui unit kejurulatihan dan pembangunan sukan, bahagian sukan di mana pengisian programnya telah dikendalikan oleh jurulatih kebangsaan di bawah Jabatan Belia dan Sukan dengan pengisian-pengisian aktiviti kecergasan.

Memandangkan penularan kes COVID-19 yang masih membimbangkan dan bagi menyesuaikan serta meneruskan program yang dianjurkan, ia telah dibuat secara maya di tempat masing-masing. – Gambar serahan KKBS

Setiap sesi kecergasan akan dikendalikan oleh jurulatih kebangsaan secara bergilir-gilir sebagai pengajar bagi program kecergasan tersebut dan pada edisi ke-6 ini, sesi telah dikendalikan oleh jurulatih kebangsaan bagi acara lari pecut, Isidro Del Prado.

Turut menyaksikan program berkenaan pada pagi tadi ialah Pemangku Pengarah Jabatan Belia dan Sukan, Dayang Mariam binti Ulat.

Antara objektif program berkenaan ialah bagi mempersiapkan atlet kebangsaan dan pelapis kebangsaan agar sentiasa bersedia dari segi fizikal dalam mengikuti sebarang kejohanan yang akan datang.

Di samping itu, ia juga diharap dapat membentuk semangat bekerjasama dan merapatkan hubungan silaturahim sesama atlet, jurulatih dan pihak pengurusan serta seterusnya merangsang minda atlet supaya sentiasa aktif, produktif, inovatif dan bermotivasi.

Sesi seterusnya akan diadakan lagi 21 November 2021 yang akan dikendalikan oleh jurulatih sukan renang, Wu Na dan baki sesi seterusnya akan diadakan setiap dua minggu sekali sehingga ke bulan Disember 2021.