Saturday, April 13, 2024
35.5 C
Brunei

  -

  Program Makanan Sedunia merayu AS$19 juta untuk Afghanistan

  ISLAMABAD, 19 OKT – Program Makanan Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada kelmarin merayu AS$19 juta untuk memberikan bantuan kecemasan kepada berpuluh-puluh ribu orang yang terjejas oleh beberapa siri gempa bumi yang dahsyat dan gegaran susulan yang menggegarkan barat Afghanistan.

  Timbalan pengarah negara bagi Program Makanan Sedunia di Afghanistan, Ana Maria Salhuana berkata ia membantu mangsa yang terselamat tetapi ia memerlukan lebih banyak dana dengan segera kerana “kami terpaksa mengambil makanan ini daripada program yang sudah kekurangan dana teruk.”

  Kumpulan itu berkata ia sedang berusaha untuk menyediakan bantuan makanan kecemasan kepada 100,000 orang di rantau ini.

  “Bencana seperti gempa bumi ini melanda masyarakat yang sudah hampir tidak mampu untuk menyara diri mereka kembali ke dalam kemelaratan,” kata WFP.

  Gempa bumi berukuran 6.3 pada skala Richter melanda sebahagian barat Afghanistan pada Ahad lalu, selepas beribu-ribu orang maut dan seluruh kampung diratakan oleh gempa bumi besar seminggu sebelumnya. Ia adalah gempa keempat yang diukur oleh Kajian Geologi Amerika Syarikat (AS) pada magnitud 6.3 di kawasan yang sama dalam masa lebih seminggu.

  Gempa bumi awal pada 7 Oktober meratakan seluruh kampung di wilayah Herat dan merupakan antara gempa bumi paling dahsyat dalam sejarah negara baru-baru ini.

  WFP berkata kakitangan bertindak balas dalam beberapa jam selepas gempa bumi pertama, mengedarkan biskut diperkaya, kekacang dan bahan makanan lain kepada keluarga terjejas di kampung yang musnah.

  “Dianggarkan 25,000 bangunan telah musnah,” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan. “Mangsa yang terselamat kini tidur di dalam khemah di sebelah runtuhan rumah mereka, terdesak dan takut akan gempa bumi dan gegaran susulan selanjutnya.” – AP

  Orang yang cedera menerima rawatan selepas gempa bumi kuat di wilayah Herat, barat Afghanistan, pada 15 Oktober 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...