Saturday, February 4, 2023
26.3 C
Brunei

-

Program perkongsian basikal awam promosi pelancongan hijau

HUE – Fasa pertama Sistem Perkongsian Basikal Awam, iaitu skim perkongsian basikal awam yang inovatif diusahakan oleh Agensi Kerjasama Antarabangsa Jerman (GIZ), firma teknologi Vietsoftpro dan Jawatankuasa Rakyat Thua Thien-Hue telah dilancarkan di bandar Hue bagi membangunkan pelan pengangkutan basikal untuk 2021-2026.

Projek perintis itu menggunakan 80 buah basikal untuk tujuh stesen di kawasan bandar dan ditempatkan di sepanjang Sungai Huong pada fasa pertama sebelum dilaratkan kepada 19 atau 20 stesen dengan 500 basikal pada 2023.

Projek promosi berbasikal akan membantu pelawat dan penduduk tempatan menggunakan basikal awam dan mengakses persekitaran berbasikal yang selamat dalam konsep bandar pintar yang lebih luas bagi menyokong Hue untuk menjadi pusat bandar rendah karbon.

Ia juga dijangka menyumbang kepada peningkatan kesihatan fizikal dan mental serta kualiti hidup penduduk dan memulihara Hue, sebagai tapak warisan dunia dan tarikan pelancong yang diiktiraf UNESCO. Perkongsian basikal awam adalah bahagian penting dalam transformasi mobiliti bandar yang menghubungkan teknologi industri 4.0 dan pembangunan mampan. Ia bukan sahaja penyumbang signifikan kepada pengurangan emisi dalam sektor pengangkutan dan peningkatan dalam kualiti udara tetapi juga meningkatkan kemudahan dan kualiti perkhidmatan pengangkutan awam untuk penduduk dan pelawat.

Perkongsian basikal awam juga membantu penumpang berhubung dengan bas dan kenderaan awam dengan mudah sambil mempromosikan pengangkutan awam.

Bandar Hoi An dan Wernigerode, bandar kembarnya di Jerman, merancang untuk membangunkan ‘jalan eko’ yang akan mempromosikan berbasikal di destinasi pelancongan ‘hijau’ dari Old Quarter ke pantai An Bang. Perjalanan 5km itu, yang melalui lorong basikal menawarkan pengalaman luar bandar dan tapak pelancongan eko di zon ladang sayur Tra Que, ladang nipah Cam Thanh dan pantai An Bang.

Kedua-dua bandar itu telah meningkatkan kerjasama kebudayaan dengan menyediakan sistem berkuasa suria untuk pencahayaan awam, pembesar suara dan tanglung di Hoi An sejak 2019.

Hoi An, sebuah bandar warisan dunia yang diiktiraf UNESCO, berharap dapat menggalakkan penggunaan 100,000 basikal dalam kalangan penduduknya.

Sejak 2002, hab pelancongan telah menetapkan beberapa laluan untuk pejalan kaki dan kenderaan tidak berenjin untuk mengurangkan bunyi bising dan pencemaran di Old Quarter. Ramai pelancong asing menggunakan basikal untuk melawat bandar, pantai dan kampung.

Bandar ini menjadi kawasan pertama di negara ini yang menganjurkan Hari Tanpa Kereta. Ia juga mendapat pujian kerana usahanya untuk mengharamkan beg plastik dan program 3R (kurangkan, guna semula dan kitar semula).

Sistem perkongsian basikal perintis turut dilancarkan di Hoi An, dengan kerjasama GIZ, Hoi An and Health Bridge Canada pada 2019, menggalakkan penduduk beralih daripada kuasa petrol kepada kuasa mengayuh di Tapak Warisan Dunia yang diiktiraf UNESCO.

Hue dan Hoi An menerima manfaat daripada program ‘Menggalakkan dan Merintis Skim Perkongsian Basikal Awam (PBS) di Vietnam ke arah Mobiliti Bandar Mampan dan Bandar Pintar’ diberi pembiayaan daripada Kementerian Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan Persekutuan Jerman. – ANN/VNS

Stesen basikal Sistem Perkongsian Basikal Awam dilancarkan di tengah bandar Hue. – ANN/VNS
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -