Thursday, April 18, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Program Qalbun Salim tutup tirai

  Oleh Yusrin Junaidi –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 25 JAN – Program Qalbun Salim yang berlangsung di Dewan Serba guna, Pusat Dakwah Islamiah (PDI) telah menutup tirainya dengan majlis penyampaian sijil kepada lapan orang peserta lelaki dan 13 orang peserta perempuan dari sekolah-sekolah agama di ibu negara.

  Hadir selaku tetamu kehormat ialah Pemangku Pengarah PDI, Haji Ahmad Abdussalam bin Haji Abdul Rahman dan seterusnya menyampaikan sijil kepada para peserta.

  Program tiga hari bermula 23 Januari lalu itu merupakan usaha PDI bagi memberikan kesedaran tentang pegangan akidah yang betul, menghayati dan mengamalkan ibadat dengan sempurna menurut ajaran Islam serta memberikan pendedahan kepada para pelajar mengenai kepentingan akhlak Islam yang terpuji.

  Para peserta terdiri daripada pelajar Darjah 6 dari lapan buah sekolah agama iaitu Sekolah Ugama Pelambayan, Sekolah Ugama Delima Satu, Sekolah Ugama Mabohai, Sekolah Ugama Pengiran Anak Puteri Muta-Wakkilah Hayatul Bolkiah Serusop, Sekolah Ugama Pengiran Anak Puteri ‘Azemah Ni’matul Bolkiah Mentiri, Sekolah Ugama Pulaie, Sekolah Ugama Pusar Ulak dan Sekolah Ugama Pengiran Anak Puteri Hafizah Sururul Bolkiah.

  Program tersebut diharap akan dapat memberikan manfaat kepada para peserta dan memberikan nilai tambah dalam menghadapi kehidupan sebagai seorang pelajar dan meraih keimanan yang mantap serta dapat mengamalkan ajaran Islam dengan penuh keyakinan dan ketakwaan kepada Allah SWT.

  Antara tajuk kursus yang diajarkan sepanjang program termasuk Akidah, Taharah (praktikal wuduk dan tayamum), Akhlak, Perisai Diri, Dare to Change dan Uja Hatiku yang disampaikan oleh tenaga pembimbing terdiri daripada para pegawai dan kakitangan Bahagian Penyebaran Dakwah, PDI.

  ATAS & BAWAH: Para murid yang menyertai program terlibat dalam aktiviti sebelum majlis penutup dan penyampaian sijil. – GAMBAR OLEH YUSRIN JUNAIDI
  GAMBAR OLEH YUSRIN JUNAIDI

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Ular punca perkhidmatan kereta api Jepun tergendala

  TOKYO, 17 APRIL – Walaupun kelewatan kecil dalam kereta api peluru yang sangat dibanggakan di Jepun adalah jarang berlaku, dan yang lebih luar biasa...