Progresif lancar rangkaian 4G+

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 DIS – Progresif Cellular Sdn Bhd telah melancarkan akses 4G+ bagi semua pelanggannya, yang pertama daripada beberapa perubahan yang akan mentakrifkan apa yang baharu dan seterusnya bagi Progresif dan sektor ICT di Brunei.

Di ibu pejabatnya di Gadong, hari ini, Progresif telah mengumumkan pemba-haruan pertama daripada beberapa perkembangan akan datang bagi para pengguna rangkaian, menyampaikan berita bahawa setiap pelanggan Progresif tidak lama lagi akan mempunyai akses kepada rangkaian 4G+ yang ditambah baik.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Progresif, ujian-ujian telah bermula dua minggu lalu dan akan diperluaskan kepada semua kakitangan minggu ini.

Pengurus Perhubungan Korporat, Dayang Hafiza binti Mohamad dipetik menyatakan, “Dengan penambahbaikan kepada 4G+, para pelanggan akan dapat menikmati kelajuan rangkaian sehingga 10 kali ganda lebih pantas daripada 3G.

“Semasa pengujian, kami telah melihat kelajuan purata antara 25-30mbps dan setinggi 80mbps,” tambah beliau.

Menurut beliau lagi, sementara 4G+ adalah antara pengumuman yang paling dinanti-nantikan daripada Progresif, mereka sukacita untuk mengumumkan bahawa apabila dilancarkan, pelanggan boleh mengekalkan nombor mereka apabila berpindah perkhidmatan kepada Progresif.

Kenyataan menyatakan, beberapa perubahan yang dijangkakan termasuk pelan-pelan mudah alih baharu yang akan mengubah struktur harga dan pembayaran serta memberikan nilai lebih tinggi di seluruh produk-produknya termasuk jalur lebar gentian ke rumah, yang akan menghoskan kandungan filem, video dan audio serantau dan Hollywood terbaik serta banyak lagi perkembangan baharu yang akan diumumkan tidak lama lagi.

Menurut kenyataan itu, sejak dilancarkan pada lewat 2014, Progresif telah menyaksikan pertumbuhan besar dengan jumlah pelanggannya mening-kat daripada 20,000 kepada 200,000 menjelang pertengahan 2019.

Sepanjang tempoh itu, Progresif telah menunaikan janjinya untuk membawakan inovasi menerusi pempelbagaian produk dan perkhidmatan serta beberapa yang pertama bagi negara ini dengan pengembangan ke arah Fintech, media dan hiburan.

Rangkaian 4G+ akan menawarkan kelajuan sehingga 10 kali ganda daripada 3G. – Gambar daripada Progresif