Progresif terus sokong pembelajaran dalam talian

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 NOV – Sebagai usaha untuk menyokong pembelajaran dalam talian bagi pelajar-pelajar yang memerlukan, Progresif pada Ogos lalu telah menyumbangkan sebanyak 350 kad SIM kepada pelajar-pelajar berkenaan.

Sumbangan itu dapat dilaksanakan menerusi derma yang diterima sejak pelancaran Kempen Donate Data, yang pada awalnya dihasratkan untuk membantu pelajar-pelajar dari sekolah-sekolah terpilih untuk mengakses sumber-sumber atas talian.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Progresif, di sini, hari ini, sejak usaha itu dilaksanakan, Progresif bersama-sama Kementerian Pendidikan telah berusaha ke arah mencapai sasaran baharu iaitu untuk mengumpulkan jumlah keseluruhan 14,000GB data iaitu bersamaan dengan $42,000 untuk digunakan ke arah e-pembelajaran.

Inisiatif Donate Data adalah sebahagian daripada program tanggungjawab korporat sosial, Progresif for Schools, sebuah program yang dilaksanakan oleh Progresif dengan kolaborasi bersama Kementerian Pendidikan yang ditubuhkan pada September 2020.

Inisiatif itu bermatlamat untuk memberi akses kepada sumber-sumber pembelajaran dalam talian di sekolah-sekolah terpilih dengan memberikan mereka akses kepada Internet untuk digunakan bagi e-pembelajaran.

Pemangku Pengarah Sekolah-Sekolah, Kementerian Pendidikan, Awang Zainal Abidin bin Haji Kepli menyempurnakan penyampaian kad sim di bawah Kempen Donate Data kepada pelajar-pelajar yang memerlukan secara pandu lalu. – Gambar serahan Progresif

Sejak ia dilancarkan pada Februari 2021, sumbangan yang telah diterima adalah berjumlah $42,230.84 sehingga 4 November lalu iaitu bersamaan dengan 14,076.94GB data untuk digunakan oleh lebih 2,000 orang pelajar di seluruh negara.

Dengan usaha berterusan untuk menyokong pelajar dan akses mereka kepada pembelajaran atas talian, dana yang dikumpulkan melalui Donate Data digunakan untuk mengekalkan pendidikan pelajar-pelajar berkenaan bagi memastikan peluang-peluang pendidikan yang sama rata.

Disebabkan keperluan data yang berterusan, Progresif juga sedang melihat untuk saluran lebih banyak kaedah dalam menambah dana dan telah mendekati syarikat-syarikat tempatan serta bekerjasama dengan Community For Brunei dan Big BWN Projects dengan matlamat untuk membina lebih kesedaran berhubung program itu dan membangunkan kumpulan sumbangan.

Kenyataan menyatakan bahawa pendermaan boleh dilaksanakan menerusi Progresif SMS, pemindahan bank BIBD dan pemindahan Bank Baiduri.

Baru-baru ini, orang ramai juga boleh menderma melalui kedai Progresif Web dan menerusi laman sesawang, Community For Brunei untuk menggalakkan orang ramai untuk menderma dan memberikan impak.

Dalam kenyataan itu, Progresif juga menyatakan penghargaan kepada orang ramai dan syarikat-syarikat serta organisasi termasuk D’Sunlit Sdn Bhd, Audley Insurance Sdn Bhd, Futurebrands Events, The Sweet Spot, Seameo Voctech, Big BWN Project, CS Service Centre, CfBT Brunei dan Takaful Brunei Darussalam Sdn Bhd atas sokongan dan sumbangan mereka kepada inisiatif berkenaan.