Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  Projek Bank Dunia pastikan sekolah-sekolah Kemboja dibuka

  PHNOM PENH – Bank Dunia telah meluluskan pembiayaan bersama-sama geran daripada Perkongsian Global untuk Pendidikan yang akan menyediakan pembiayaan baharu AS$69.25 juta untuk membantu Kemboja meningkatkan akses saksama kepada pendidikan asas dan bertindak balas dengan pantas kepada krisis yang menjejaskan sistem pendidikan.

  Dalam kenyataan akhbar pada 18 Januari lalu, Bank Dunia berkata akan menyediakan kredit AS$60 juta melalui Persatuan Pembangunan Antarabangsanya manakala Perkongsian Global untuk Pendidikan akan menyampaikan geran sebanyak AS$9.25 juta.

  Bank Dunia berkata pembiayaan itu akan menyokong Projek Peningkatan Pendidikan Am (GEIP) lima tahun, yang bertujuan untuk menyokong Kemboja dalam mencapai visi yang digariskan dalam Pelan Strategik Pendidikannya (ESP 2019-2023) yang bertujuan untuk ‘mewujudkan dan membangunkan sumber manusia yang kualiti tertinggi dan beretika untuk membangunkan masyarakat berasaskan pengetahuan’.

  Bagi merealisasikan objektif ini, tambahnya, kerajaan Kemboja telah menyatakan komitmen untuk menangani dua cabaran utama: hasil pembelajaran pelajar yang rendah dan akses yang tidak saksama kepada pendidikan asas berkualiti termasuk pendidikan awal kanak-kanak, rendah dan menengah.

  Wakil negara Bank Dunia untuk Kemboja Maryam Salim berkata Kemboja sudah pasti mencapai kejayaan besar dalam meluaskan akses kepada pendidikan, tetapi akses yang saksama kepada pendidikan untuk kumpulan kanak-kanak tertentu seperti mereka yang tinggal di kawasan terpencil, datang daripada keluarga miskin, komuniti etnik minoriti dan mereka yang kurang upaya masih menjadi isu.

  Selain itu, beliau berkata hasil pembelajaran pelajar telah banyak terjejas oleh penutupan sekolah yang berpanjangan akibat pandemik COVID-19.

  “Kami amat berharap projek itu akan menangani cabaran ini dan membina Kemboja kembali dengan lebih baik,” katanya.

  Ketua Pegawai Eksekutif Perkongsian Global untuk Pendidikan Alice Albright berkata pembiayaan ini datang pada masa yang penting kerana varian koronavirus Omicron memburukkan lagi kesan wabak itu terhadap sistem pendidikan di seluruh dunia.

  “Kami berharap dana ini akan membolehkan Kemboja terus meningkatkan akses kepada pendidikan berkualiti dan memastikan kanak-kanak yang paling terdedah berada di sekolah dan belajar,” katanya.

  Jurucakap Kementerian Pendidikan, Belia dan Sukan Ros Soveacha berkata kementerian mengalu-alukan dan menghargai kerjasama institusi berkaitan dan rakan pembangunan termasuk Bank Dunia, sektor swasta, pendidik, ibu bapa, pelajar dan pihak berkuasa tempatan dalam menyumbang kepada peningkatan kualiti pendidikan dan pengukuhan keselamatan kesihatan untuk pengajaran dan pembelajaran. – ANN/The Phnom Penh Post

  Para pelajar menghadiri kelas di Sekolah Rendah Prek Leap di daerah Chroy Changvar di Phnom Penh. – ANN/The Phnom Penh Post
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...