Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Projek cili Pakistan-China tingkatkan sektor pertanian

  MULTAN – Suatu pagi Januari yang indah, Muhammad Sajjad tersenyum lebar apabila melihat pokok-pokok segar cili manis Cina yang sihat di sebuah kebun benih di lokasi pertanian terpencil di kota Multan di timur Pakistan.

  “Pokok-pokok ini amat dekat di hati saya. Dalam pertumbuhannya, saya dapat melihat masa depan industri pertanian Pakistan yang akan membesar sama seperti pokok-pokok ini apabila teknologi moden China diterapkan,” kata Sajjad ketika matahari terbit dari timur di belakangnya.

  Koridor Ekonomi China-Pakistan (CPEC) yang dilancarkan pada tahun 2013 dan merupakan koridor yang menghubungkan Pelabuhan Gwadar di Pakistan dengan Kassgar di wilayah Autonomi Uighur Xinjiang, barat laut China.

  Koridor ini menekankan kerjasama dalam bidang tenaga, pengangkutan dan industri pada fasa pertama.

  Manakala fasa baharu akan diperluaskan ke bidang pertanian, kehidupan dan lain-lain.

  Zhao Jianhua (kiri), ahli agronomi China, membimbing juruteknik Pakistan, Muhammad Sajjad di rumah hijau projek cili merah Pakistan-China di Multan, Pakistan. – Xinhua
  Gambari fail bertarikh 16 Januari 2023 menunjukkan tapak tapak semaian cili bagi projek cili merah Pakistan-China di Multan, Pakistan. – Xinhua
  Gambar fail bertarikh 16 Januari 2023 menunjukkan tanaman cili di rumah hijau bagi projek cili merah Pakistan.

  Gambar fail bertarikh 16 Januari 2023 menunjukkan tapak semaian cili bagi projek cili merah Pakistan-China di Multan, Pakistan. – Xinhua
  Tolok suhu di rumah hijau projek cili merah Pakistan-China di Multan, Pakistan. – Xinhua

  Mendukung kerjasama CPEC dalam pertanian, China Machinery Engineering Corporation dan Sichuan Litong Food Group menubuhkan sebuah syarikat dan melaksanakan projek pertanian kontrak merah chili pada tahun 2021, dan salah satu daripada enam ladang model projek itu berada di Multan.

  Kebun benih Sajjad adalah salah satu daripada ribuan ekar ladang model di mana syarikat bekerjasama dengan warga setempat untuk pertanian kontrak varieti cili, dengan tujuan untuk mengeksport tanaman itu kembali ke China setelah dituai dan memberikan pulangan pendapatan daripada mata awang asing bagi Pakistan.

  Bercakap dengan Xinhua, pengurus eksekutif syarikat, Muhammad Adnan berkata minat petani tempatan menanam cili Cina semakin meningkat kerana hasil yang lebih baik dan daya tahan yang kuat terhadap penyakit.

  “Cili tempatan sangat rentan terhadap penyakit dan petani enggan untuk menanamnya, tetapi varieti China kuat, mudah dipetik, dan dijual pada harga yang lebih tinggi secara terus kepada syarikat China dari ladang, tanpa sebarang campur tangan pihak tengah, membuatnya sangat popular dalam kalangan petani tempatan,” katanya.

  Adnan berkata dalam masa terdekat, unit pemprosesan utama dan besar untuk perkhidmatan nilai tambah tanaman juga akan ditubuhkan di Pakistan, memberikan lebih banyak nilai dan pekerjaan bagi warga setempat.

  Masa paling penting bagi tanaman adalah pada Januari kerana proses benih sedang berlaku di dalam terowong dan pokok mudah rosak disebabkan oleh penyakit atau suhu yang rendah.

  Namun, kaedah pertanian tempatan dalam projek sedang mengendalikan proses penaburan benih berdasarkan nasihat pakar China.

  Semasa ditemu bual Xinhua, Zhao Jianhua, seorang ahli agronomi syarikat China dengan pengalaman 27 tahun dalam penanaman cili, berkata beliau telah melatih lebih dari 20 orang petani Pakistan tentang kaedah penanaman cili dalam beberapa tahun kebelakangan, yang membantu mereka mengendalikan ladang secara bebas.

  “Kami tidak hanya membawa teknologi pertanian kepada petani tempatan, tetapi juga bekerjasama dengan ahli agronomi Pakistan untuk mempromosikan pembangunan industri cili dengan menggabungkan teknologi dengan kelebihan varieti cili China dan Pakistan,” katanya.

  Seorang lagi penolong pengurus eksekutif syarikat, Muhammad Irfan Ahmad memberitahu Xinhua bahawa banyak teknik seperti merawat pokok di dalam terowong, cara moden pemindahan anak benih dan memberikan nutrien yang cukup kepada tanaman adalah beberapa kaedah yang tidak diketahui oleh petani tempatan sebelum ini, kerana mereka bergantung pada kaedah primitif dalam pertanian.

  “Dengan bantuan ahli agronomi China, kami memberitahu petani cara betul bagaimana menanam cili dan merawatnya secara saintifik,” tambahnya.

  Menurut Ahmad, tempoh penanaman cili biasanya pada bulan Jun. Bagaimanapun, akibat pola musim monsun yang awal di Pakistan yang bermula pada Jun lalu, beberapa tumbuhan terjejas, jadi dengan mengaplikasikan teknik baharu, mereka berharap dapat menuai cili pada bulan Mei tahun ini untuk mengelakkan musim monsun. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...