Wednesday, February 8, 2023
22.3 C
Brunei

-

Projek HSR KL-S’pura belum diputuskan

KUALA LUMPUR, 9 DIS – Malaysia masih belum memutuskan sama ada projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura akan disambung atau sebaliknya memandangkan ia masih lagi dalam perbincangan peringkat awal.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata projek itu terbatal apabila perjanjian dua hala mengenai projek HSR dari Kuala Lumpur ke Singapura luput pada 31 Disember 2020.

Bagaimanapun katanya, dalam pertemuan antara Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dengan Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong pada 29 November 2021, cadangan untuk merunding semula projek HSR antara Kuala Lumpur dan Singapura telah dibangkitkan.

“Dalam responsnya, Perdana Menteri Singapura terbuka untuk menerima cadangan baharu daripada Malaysia untuk projek HSR ini.

“Saya ingin menekankan bahawa kemungkinan untuk menghidupkan semula projek HSR Kuala Lumpur-Singapura ini masih dalam perbincangan peringkat awal,” katanya pada sesi Waktu Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat, hari ini. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -