Projek ‘Pause For Peace’ dilancarkan

KOTA KINABALU, 23 OGOS – Organisasi Brahma Kumaris (BK) cawangan Sabah semalam melancarkan projek ‘Pause for Peace’ sebagai platform membantu generasi muda di daerah ini menguruskan kesihatan mental melalui latihan meditasi dan aktiviti spiritual.

Presiden BK Malaysia, Datuk Letchumanan Ramatha berkata, generasi muda tanpa mengira latar belakang agama dan kaum di negeri ini digalakkan menyertai projek berkenaan untuk melengkapkan diri dengan kemahiran pengurusan kesihatan mental.

“Generasi muda memang mudah terdedah masalah mental, bahkan ketika seawal usia di bangku sekolah tadika mereka mungkin mula merasai stres. Jika tidak dibimbing dengan cara yang betul, mereka berpotensi memudaratkan diri sendiri bahkan masyarakat lain di sekitar mereka termasuk keluarga.

“Mereka yang ingin menyertai projek percuma ini boleh terus hadir ke BK Peace House di Kota Kinabalu, kami menyediakan perkhidmatan nasihat dan kelas meditasi dengan peserta boleh memilih untuk ikuti kelas dalam bahasa Melayu, Mandarin, English dan Tamil,” katanya pada majlis pelancaran projek itu yang disempurnakan oleh Pengarah Jabatan Penilaian Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) Lifred Wong, mewakili Mayor Kota Kinabalu Datuk Nordin Siman di sini, malam tadi.

BK sebuah organisasi bukan kerajaan (NGO) antarabangsa di bawah Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan memiliki cawangan di lebih 100 negara. – Bernama