Projek rintis tinjau keberkesanan SWD

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 OGOS – Alat Amaran Laju (SWD) mula dikuatkuasakan semenjak 2002 di bawah Peraturan-peraturan Lalu Lintas Jalan Raya (Kenderaan Bermotor (Alat Amaran Laju), 2002) yang mana ia bertujuan mengawal had laju kenderaan.

Di Negara Brunei Darussalam, SWD dipasang di atas kenderaan-kenderaan komersial, kenderaan berat dan pengangkutan awam yang mana ia akan mengeluarkan bunyi bising menyebabkan pemandunya terpaksa mengurangkan had laju.

Manakala itu, lampu SWD yang dipasang pada kenderaan juga akan menyala untuk menarik perhatian pihak penguatkuasaan peraturan dan undang-undang, Pasukan Polis Diraja Brunei atau Jabatan Pengangkutan Darat (JPD) untuk mengambil tindakan.

Semua kenderaan milik kerajaan atau bukan kerajaan khususnya kenderaan berat, kenderaan komersial dan pengangkutan awam adalah dikehendaki dipasang SWD.

Sehubungan dengan itu, sebagai langkah penambahbaikan, JPD ingin menguji keberkesanan penggunaan SWD yang dilengkapi dengan peralatan Global Positioning System (GPS) melalui projek rintis bagi menggantikan SWD, jelas Pengarah Pengangkutan Darat, Haji Rozaly bin Haji Saidon dalam kata alu-aluannya pada Majlis Pelancaran Projek Rintis bagi Menggantikan SWD yang berlangsung di Dewan Amar Pahlawan, Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, hari ini.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Awang Abdul Mutalib ketika menyampaikan ucapan semasa majlis tersebut.
Yang Berhormat Dato Seri Setia Awang Abdul Mutalib bergambar ramai selepas Majlis Pelancaran Projek Rintis bagi Menggantikan SWD yang berlangsung di Dewan Amar Pahlawan, Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, kelmarin.

Hadir selaku tetamu kehormat dan menyempurnakan pelancaran projek rintis berkenaan ialah Menteri Pengangkutan dan Infokomunikasi, Yang Berhormat Dato Seri Setia Awang Abdul Mutalib bin Pehin Orang Kaya Seri Setia Dato Paduka Haji Mohammad Yusof.

Turut hadir ialah ahli Majlis Mesyuarat Negara, Yang Berhormat Awang Iswandy bin Ahmad; Setiausaha Tetap di Jabatan Perdana Menteri, Awang Mohammed Riza bin Dato Paduka Haji Mohammed Yunos; Setiausaha Tetap di Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, Haji Mohammad Nazri bin Haji Mohammad Yusof; Timbalan Setiausaha Tetap di Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, Haji Hairul Mohd Daud bin Haji Abdul Karim; Setiausaha Majlis Kebangsaan Keselamatan Jalan Raya (MKKJR), Pengiran Haji Mohd Zain bin Pengiran Haji Abdul Razak; Pengarah Urusan Syarikat Goh Hock Kee Motors Sdn Bhd, Yang Dimuliakan Pehin Kapitan Lela Diraja Dato Paduka Goh King Chin, pegawai-pegawai kanan Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, wakil-wakil syarikat yang ikut serta dalam projek rintis berkenaan serta jemputan khas.

Haji Rozaly dalam kata alu-aluannya lagi menyatakan bahawa beberapa buah syarikat tempatan telah mengguna pakai SWD berkenaan dan maklum balas yang diterima setakat ini menunjukkan keberkesanannya dalam memantau kenderaan-kenderaan milik syarikat berkenaan.

“SWD berkenaan juga telah digunakan bagi memantau perjalanan kenderaan termasuklah tatacara kenderaan dipandu atau dikendalikan seperti harsh braking, harsh turning, berhenti dan perihal berkaitan pemandu seperti memakai tali pinggang keselamatan atau tidak semasa mengendalikan kenderaan,” jelas Haji Rozaly lagi.

Beliau mendedahkan bahawa tiga buah syarikat pembekal SWD akan memasang SWD ke atas beberapa buah kenderaan milik lapan buah syarikat pengangkutan yang bermula hari ini selama kira-kira enam bulan.

Sebuah jawatankuasa juga telah ditubuhkan oleh JPD bagi mengendalikan projek rintis berkenaan di mana hasil daripada projek itu akan diteliti dan dinilai bagi mengetahui keberkesanan penggunaan SWD dan seterusnya bagi mengetahui arah tuju selanjutnya mengenainya. Majlis diteruskan dengan Yang Berhormat Dato Seri Setia Awang Abdul Mutalib menyempurnakan pelancaran projek rintis seterusnya menyaksikan demonstrasi teknologi In Vehicle Monitoring System (IVMS), dan diikuti dengan tinjauan ke atas kenderaan-kenderaan yang ikut serta dalam projek rintis berkenaan yang dipasang dengan teknologi itu.

Sementara itu, semasa sidang media yang diadakan selepas acara pelancaran berkenaan, Haji Rozaly menyatakan bahawa sebanyak 16 buah kenderaan akan digunakan bagi projek berkenaan dan ahli jawatankuasa projek rintis akan meneliti dan menilai maklumat yang diperoleh khususnya dari segi keberkesanannya dalam penguatkuasaan serta kemapanan dan seterusnya menghadapkan sokongan sama ada ia akan dapat diterapkan secara menyeluruh.

Manakala itu, Pemangku Pengarah Jabatan Siasatan dan Kawalan Lalu Lintas, Pasukan Polis Diraja Brunei, Superintenden Kanan Pengiran Haji Abdul Salam bin Pengiran Haji Abdul Ghani pula menyarankan para pemandu terutama kenderaan komersial supaya mematuhi peraturan di bawah Akta Lalu lintas, Jalan Raya Penggal 68 terutama sekali peraturan had laju, mematuhi syarat-syarat yang dikeluarkan oleh pihak JPD, pemandu kenderaan komersial hendaklah memikirkan keselamatan pengguna jalan raya yang lain dan mempunyai rasa tanggungjawab semasa memandu.

Beliau juga menyarankan supaya para pemandu kenderaan komersial memastikan bahawa mereka mempunyai tahap kesihatan yang baik dan memenuhi syarat yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa iaitu medical fit, tidak mempunyai masalah kesihatan yang boleh menjejaskan kesihatan sebagai pemandu kenderaan berat, berkebolehan dalam meneliti ciri-ciri keselamatan kenderaan sebelum dipandu, mempunyai lesen memandu mengikut kelas lesen memandu yang dikeluarkan oleh pihak JPD, memandu dalam keadaan selamat serta sebagai pemandu kenderaan berat hendaklah memastikan tidak membawa barangan melebihi had muatan atau memastikan bara-ngan yang dibawa tidak jatuh daripada kenderaan.