Friday, December 1, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Projek taman bandar tingkat kesedaran eko

  MALAYSIA – Apabila Ch’ng Ah Bee yang berusia 80 tahun pertama kali mendengar Persatuan Warga Emas di Scotland Road di Pulau Pinang akan memulakan ladang eko, dia begitu teruja kerana dapat menggunakan kemahiran berkebunnya dengan baik.

  “Saya pernah tinggal di kawasan bertanah dengan ruang untuk taman kecil saya sendiri di mana saya menanam banyak tumbuh-tumbuhan,” kata Ch’ng.

  “Tetapi apabila saya berpindah ke kondominium, ruang terhad dan saya hanya boleh menanam beberapa jenis tumbuhan seperti cili, daun kari, pudina dan beberapa herba lain. Apabila saya diberitahu Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) akan datang untuk membantu menubuhkan ladang eko di persatuan itu, saya menantikannya.”

  Persatuan Warga Emas, yang mempunyai 700 ahli, memulakan ladang eko kira-kira dua bulan lalu. Sekitar 10 ahli aktif kini bergilir-gilir menanam pokok buah-buahan, sayur-sayuran dan herba sekurang-kurangnya seminggu sekali.

  Presiden Persatuan Warga Emas, Katherine Ong berkata mereka berpindah ke premis baharu mereka pada November 2021.

  Kakitangan CAP, Saraswathi (kanan) dan Zahari menjaga pelbagai tumbuhan di ladang bandar CAP. – ANN/The Star
  Ahli Persatuan Warga Emas bersama anak pokok herba dari CAP. – ANN/The Star
  Pelajar SMK Convent Butterworth menyediakan batas sayuran dan unit menegak untuk penanaman. – ANN/The Star

  “Apabila saya melihat tanah tersedia, saya tahu kita boleh menggunakannya dengan baik dan memulakan ladang eko untuk memastikan ahli kita aktif dan juga mengekalkan tanah yang sihat.

  “Setakat ini kami telah menanam terung, jagung, bendi, bayam, cili, marigold, betik dan kami merancang untuk menanam lebih banyak lagi dengan bantuan dan nasihat daripada CAP.

  “Terdapat juga rancangan untuk membuat lubang kompos supaya kami boleh menghasilkan baja bebas kimia kami sendiri untuk tumbuh-tumbuhan kami,” tambahnya.

  Penyelaras ladang, Dr Rajeswari Raman berkata apabila mereka memulakan penanaman, pegawai CAP menyediakan pengetahuan teknikal untuk memulakan ladang.

  “Kami tidak mempunyai apa-apa pengalaman tetapi kami mempelajari segala-galanya dari awal dari CAP, sehinggalah membuat penghalau perosak kami sendiri.

  “Kami juga mendapat bekalan vermikompos daripada CAP,” katanya sambil menambah bahawa persatuan itu juga mempunyai rancangan untuk taman herba tidak lama lagi.

  Ladang eko di persatuan itu adalah antara banyak contoh yang menunjukkan bahawa gelombang hijau di Pulau Pinang diterima oleh golongan muda dan tua, terutama mereka yang tinggal di kawasan bandar.

  Dengan CAP telah memperjuangkan dan menetapkan piawaian untuk konsep taman bandar selama lebih sedekad, trend ini semakin meningkat. CAP ialah salah satu daripada 12 kisah inspirasi transformasi tempatan yang disenarai pendek untuk Anugerah Pilihan Rakyat Bandar Transformatif 2022.

  Bandar Transformatif ialah inisiatif global untuk mencari dan menyokong amalan dan tindak balas transformatif yang menangani krisis global di peringkat tempatan. Inisiatif ini difasilitasi oleh beberapa rakan kongsi organisasi masyarakat sivil antarabangsa dan gerakan sosial.

  Pegawai pendidikan CAP, N.V. Subbarow menyatakan beberapa tahun yang lalu, apabila menteri pertanian ketika itu berkata rakyat Malaysia perlu melihat kepada penanaman sayur-sayuran mereka sendiri dan bukannya merungut tentang kenaikan harga sayur-sayuran, terdapat banyak keresahan kalangan penduduk.

  “Pada masa ini, bagaimanapun, ramai yang menganggap itu sebagai pilihan yang boleh dilaksanakan, kerana kenaikan harga makanan dan kekurangan jaminan makanan negara telah membingungkan rakyat dan menimbulkan kebimbangan serius seperti harga minyak yang lebih tinggi dan kekurangan makanan.

  “Hari ini, kami menerima lebih banyak panggilan daripada isi rumah dan suri rumah tentang cara membuat pengkomposan, cara memiliki taman mini mereka sendiri, dan sebagainya. Nampaknya orang ramai akhirnya menerima gelombang hijau dan masa untuk pertanian bandar sudah tiba!” katanya.

  “Menanam sayur-sayuran kita sendiri di rumah boleh menjimatkan kos. Ingat kita tidak memerlukan ruang yang besar untuk menanam sayur-sayuran.”

  Subbarow juga menyatakan rakyat Pulau Pinang yang tinggal di bangunan bertingkat perlu menanam tanaman hijau mereka sendiri, CAP telah mempromosikan unit penanaman menegak.

  CAP memulakan Projek Perladangan Semula Jadi 20 tahun lalu melalui program kesedaran kebangsaan untuk mendidik petani tentang akibat buruk menggunakan bahan kimia untuk menanam makanan, dan memperkenalkan teknik pertanian semula jadi alternatif.

  Petani ini juga diajar pengurusan perosak bersepadu yang dipermudahkan, termasuk cara menggunakan pelbagai jenis tumbuhan herba bagi penyediaan penghalau perosak.

  Pada tahun 2004, CAP menukar kawasan tempat letak keretanya untuk menanam buah-buahan, sayur-sayuran dan herba, dan menerokai penyelidikan dan pembangunan kaedah agroekologi untuk melatih masyarakat.

  “Orang ramai, terutamanya penduduk bandar, mengambil perhatian tentang bagaimana CAP menggunakan pengetahuan tempatan dan tradisional dengan baik untuk mencipta idea-idea inovatif bagi mereka memulakan memulakan taman bandar mereka sendiri di halaman rumah mereka sendiri,” kata pegawai penyelidik CAP, Mageswari Sangaralingam.

  “Kami mahu orang ramai melepaskan diri daripada bergantung pada pertanian berasaskan kimia. Hari ini, kami mempunyai kira-kira 70 jenis sayur-sayuran dan 50 jenis herba yang ditanam secara bergilir-gilir di premis pejabat kami dan bilangannya semakin meningkat,” katanya.

  Namun begitu, masih terdapat masalah ruang untuk taman bandar terutama di bangunan tinggi di bandar.

  “Kami cuba mengajak orang ramai mengubah minda mereka tentang memerlukan ruang yang lebih besar untuk menanam sayur-sayuran atau herba. Kami mahu orang ramai menjadi inovatif, contohnya, menggunakan bekas terbuang dan kit menegak untuk menanam sayur-sayuran mereka,” tambahnya.

  Mageswari berkata selain menggalakkan orang ramai menanam sayur-sayuran mereka sendiri, CAP juga mengajar suri rumah dan isi rumah untuk menjadikan sisa dapur mereka menjadi kompos dan penggalak pertumbuhan dan bukannya membuang sisa. Satu lagi usaha yang CAP telah lakukan ialah menggalakkan petani dan orang ramai untuk menyelamatkan benih mereka sendiri dan berkongsi dengan rakan dan jiran.

  Mereka juga telah memulakan taman yang boleh dimakan, sudut herba dan unit pengkomposan di sekolah supaya guru, pelajar dan pekebun sekolah boleh bekerjasama untuk menanam tumbuhan dan sayur-sayuran bebas bahan kimia.

  Antara sekolah yang terlibat awal ialah SMK Convent Butterworth. Taman bandarnya telah dibentuk di atas plot seluas 140 meter persegi di perkarangan sekolah sejak 1 April 2016.

  Penolong kanan kokurikulum sekolah, Phan Cheng Mun berkata ia adalah satu perjuangan yang sukar apabila mereka mula-mula mahu memulakan taman bandar di sekolah itu.

  “Bukan mudah untuk melibatkan pelajar berkebun kerana ada yang tidak mahu menyentuh tanah. Sekolah ini tidak mempunyai padang yang luas kerana keseluruhan sekolah hanya menduduki tanah seluas satu ekar.

  “Dengan nasihat daripada pegawai CAP yang melawat sekolah kami, kami mulakan dengan tumbuhan menegak di sepanjang dinding dan laluan pejalan kaki bangunan sekolah menggunakan botol plastik kitar semula.

  “Ketika kami maju, apa sahaja tanah yang kami dapati di sekolah, kami menanam sayur-sayuran seperti tembikai musim sejuk, markisa, ubi kayu, sayur-sayuran berdaun dan herba. Apabila kebun mula berbuah dan sayur, lebih ramai pelajar datang menyertai usaha kami,” katanya.

  Hari ini, sekolah ini mempunyai kira-kira 20 orang pelajar Skuad Hijau yang menyumbangkan masa mereka untuk menjayakan taman bandar sekolah. Baru-baru ini, usaha mereka membuahkan hasil apabila sekolah itu memenangi anugerah Bendera Hijau oleh WWF Malaysia untuk inisiatif hijaunya.

  Pihak sekolah juga mempunyai projek Sisa Makanan di mana sebarang sisa atau sisa makanan dikumpul dari kantin sekolah. Dengan bantuan pelajar, sisa diasingkan manakala pengusaha kantin masuk dengan memasukkannya ke dalam bekas kompos.

  Phan berkata walaupun semasa Perintah Kawalan Pergerakan COVID apabila pelajar tidak dapat hadir ke sekolah, pihak sekolah meneruskan projek taman bandarnya dengan meminta tukang kebunnya datang untuk melakukan kerja yang diperlukan. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...