Wednesday, June 7, 2023
34 C
Brunei

  -

  Promosi kelestarian alam sekitar

  Oleh Nurdiyanah R.

  Keindahan kawasan pantai pastinya menjadi daya tarikan tersendiri khususnya bagi golongan pencinta ‘bayu laut’ yang mendambakan suasana tenang, damai dan jauh daripada kesibukan bandar selain mengisi masa lapang bersama ahli keluarga mahu pun sahabat handai.

  Namun pemandangan lautan biru yang cantik mempesonakan itu adakalanya terjejas dengan ‘kehadiran’ sampah-sarap di pesisir pantai, angkara sikap individu yang tidak bertanggungjawab membuang sampah sesuka hati.

  Hakikatnya, adalah amat mendukacitakan apabila kita melihat tempat-tempat riadah seperti pantai dan taman peranginan dicemari oleh sampah.

  Tanpa mengira tempat mahu pun masa, seluruh lapisan masyarakat perlu memandang serius perbuatan membuang apa saja jenis sampah di merata-rata tempat sama ada di kawasan laut mahupun pesisir pantai kerana kesannya terhadap hidupan marin seperti ikan dan penyu adalah amat teruk dalam jangka panjang.

  Di samping itu, perbuatan tersebut bukan hanya mengotori pemandangan dan mencemari persekitaran pantai tetapi memberikan persepsi negatif kepada pelancong luar negara.

  Yang Berhormat Awang Abdul Aziz (kanan) turut menyertai kempen kebersihan yang diadakan.
  Antara sukarelawan semasa membersihkan sampah di kawasan Pantai Seri Kenangan di Jalan Pengasing, Kampung Sengkarai Tutong, baru-baru ini.

  Gambar ramai semasa kempen kebersihan pantai sepanjang kawasan Pantai Seri Kenangan di Jalan Pengasing, Kampung Sengkarai, baru-baru ini.
  Antara beberapa beg plastik sampah yang berjaya dikumpulkan semasa berlangsungnya kempen kebersihan tersebut.

  Selain menjejaskan imej sesuatu kawasan itu, ia turut memberi gambaran para penduduk di kawasan-kawasan yang terjejas itu adalah pengotor walaupun hanya membabitkan segelintir masyarakat sahaja, bak kata pepatah ‘kerana nila setitik, rosak susu sebelanga’.

  Dengan tujuan memupuk kesedaran tentang kebersihan pantai, lebih 100 orang sukarelawan, terdiri daripada kakitangan Brunei LNG, Green Brunei, golongan pelajar Pusat Tingkatan Enam Tutong (PTET) serta belia dan beliawanis Kampung Sengkarai baru-baru ini telah mengadakan kempen pembersihan pantai di kawasan Pantai Seri Kenangan di Jalan Pengasing, Kampung Sengkarai, Daerah Tutong.

  Kempen anjuran Brunei LNG Sdn Bhd melalui BLNGolden Hearts dan Brunei LNG Eco Eagles dengan kerjasama Green Brunei ini berjaya mengumpul 67 beg plastik sampah seberat 418 kilogram.

  Hadir selaku tetamu kehormat sekali gus menyertai kegiatan melestarikan alam sekitar berkenaan ialah Ahli Majlis Mesyuarat Negara (MMN), Yang Berhormat Awang Abdul Aziz bin Haji Hamdan yang juga selaku Ketua Kampung Sengkarai, Daerah Tutong.

  Berkesempatan ditemui penulis setelah berakhirnya sesi kempen berkenaan, Yang Berhormat Awang Abdul Aziz merakamkan kesyukuran yang tidak terhingga dapat menyahut tanggungjawab sosial bersama untuk memerangi perubahan iklim dan menyebarkan kesedaran kepada orang ramai tentang pentingnya menerapkan nilai kebersihan dalam kehidupan sehari-hari. Ia termasuk pengurusan sampah dengan betul serta meningkatkan kualiti persekitaran.

  “Menerusi kempen ini, sudah jelas terbukti berlakunya hakisan kawasan pantai yang semakin dekat dengan jalan raya di sekitar Jalan Pengasing. Dalam hal ini, ia sememangnya memberi kesedaran kepada kita bahawa semua orang perlu memainkan peranan masing-masing.

  Marilah kita sentiasa memelihara khazanah alam sekitar ini dengan menjauhi perbuatan pemotongan pokok-pokok, pembakaran secara terbuka dan jangan sesekali membuang sampah merata-rata demi sama-sama menjayakan negara yang kita cintai ini,” tekannya.

  Sementara itu, dalam kenyataan yang dikongsikan oleh Brunei LNG, Pengurus Pertumbuhan dan Strategi Brunei LNG, Mohd Suwarso Mudjono, selaku ketua kempen yang bermatlamat untuk menggalakkan tindakan segera dalam mempromosi, menggerakkan dan menyokong usaha kelestarian alam sekitar di negara ini, telah mengatakan bahawa pada hari tersebut, mereka telah bersatu untuk membuat perubahan positif dalam masyarakat dan persekitaran.

  “Dengan mengambil bahagian dalam kempen kebersihan pantai ini, kita boleh membuang serpihan berbahaya dari kawasan pantai dan menghalangnya daripada memasuki lautan kita. Kami juga berharap dapat memupuk kesedaran tentang usaha memulihara dan melindungi lautan dan laluan air dunia,” ujarnya.

  Beliau turut menambah Brunei LNG percaya kempen kebersihan pantai adalah satu inisiatif penting yang boleh memberi impak positif kepada kesihatan lautan dan pantai. Beliau berharap kempen sedemikian akan memberi inspirasi kepada orang lain untuk melakukan perkara yang sama.

  Di samping itu, Mohd Suwarso juga menekankan mengenai kepentingan meningkatkan kesedaran sumbangan aktiviti manusia terhadap pencemaran sisa, yang mengancam kedua-dua hidupan marin dan manusia.

  “Adalah penting untuk kita mengambil tindakan mengurangkan kesan aktiviti kita terhadap alam sekitar. Brunei LNG akan sentiasa memberikan sokongan dan kerjasama bersepadu dalam meningkatkan kesedaran tentang pemeliharaan alam sekitar,” ujarnya lanjut.

  Sehubungan itu, dengan memanfaatkan program kemapanan syarikat, Brunei LNG diberi kuasa untuk memacu tindakan yang memberi impak positif kepada alam sekitar.

  Selain acara pembersihan pantai tersebut, beberapa lagi kempen serupa dan penanaman pokok dijangka akan dilaksanakan sepanjang tahun ini.

  Dalam hal ini, setiap individu itu perlu mengelakkan daripada membuang sampah merata-rata tempat atau di tempat yang bukan dikhaskan.

  Menjaga kebersihan sesuatu kawasan tersebut menjadi tanggungjawab semua demi menjaga kesihatan, keselamatan dan keselesaan bersama.

  Apa yang perlu kita ketahui bersama sebagai peringatan adalah setiap tahun bertan-tan sampah ada di laut akibat pembuangan sampah sembarangan, terutamanya sisa plastik.

  Plastik sangat berbahaya kepada hidupan marin sehingga membawa kepada kematian hidupan marin seperti penyu, anjing laut, ikan paus dan ikan di lautan termasuklah burung-burung yang mencari sumber makanan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -