Friday, February 3, 2023
23.3 C
Brunei

-

Promosi pelbagai jenis aktiviti digital

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 10 JUN – Persidangan dan Pameran Pertengahan Tahun Brunei (MYCE) 2022 bagi Minggu Teknologi Digital diteruskan hari ini dengan pelancaran acara Alumni BICTA bertemakan Connect 2022 di Dewan Sidang Media, Pusat Persidangan Antarabangsa (ICC), Berakas. 

Hadir selaku tetamu kehormat ialah Setiausaha Tetap, Kementerian Pengangkutan dan Infokomunikasi, Ir Haji Mohammad Nazri bin Haji Mohammad Yusof.

Acara dimulakan dengan ucapan alu-aluan daripada Pengerusi Persekutuan InfoCom Brunei (IFB), Pengiran Sarimah binti Pengiran Haji Abdul Latif yang menekankan bahawa acara yang dianjurkan bersama Pihak Berkuasa Industri Teknologi Info-komunikasi (AITI) dan IFB itu menyasarkan sembilan pameran daripada peserta BICTA sebelumnya serta The Tech Community yang diwakili oleh Google Developers Group Brunei, Women TechmakerBrunei, BruGameDeveloper dan Anak IT di samping penyertaan Komuniti Pi Brunei dalam mempromosikan pelbagai jenis aktiviti digital.

Majlis tersebut turut menyaksikan pelantikan Presiden Alumni BICTA, Dr Yong Chee Tuan serta perbincangan meja bulat bagi membangunkan Misi dan Aktiviti Alumni BICTA dalam menyokong objektif alumni iaitu menyediakan platform jaringan kepada peserta melibatkan diri dengan industri, perniagaan, teknikal, pemimpin dan bakal pelabur. 

BICTA Alumni Connect 2022 juga akan menampilkan sesi fireside chat esok dan menyimpulkan hasil perbincangan meja bulat sebelumnya.

Ir Haji Mohammad Nazri semasa menyaksikan pameran daripada Alumni BICTA.

Minggu Teknologi Digital MYCE 2022 juga diteruskan dengan Program Hari Ketiga siri persidangannya de-ngan pembentangan Pendigitalan Perkhidmatan yang disampaikan oleh Timbalan Pengarah (Pembiayaan Bas, Pelaburan dan Tadbir Urus / Hubungan Antarabangsa), Toh Eu Jin daripada Land Transport Authority (LTA), Republik Singapura.

Acara diteruskan dengan pembentangan mengenai perkongsian perjalanan transformasi digital Syarikat Minyak Brunei Shell (BSP) yang disampaikan oleh Pengurus Digitalization BSP, Dayang Sofiah binti Haji Umar.

Dalam pembentangannya, Dayang Sofiah mengongsikan perjalanan transformasi digital BSP di samping kemampuan digital BSP serta beberapa pengajaran yang dapat diambil daripada perjalanan pendigitalan BSP setakat ini.

Menurutnya, BSP mentakrifkan penerapan penyelesaian digital adalah bagi mengatasi masalah perniagaan yang dihadapi dengan menjadikan segala kerja yang dilakukan menjadi lebih pantas, lebih baik, dan murah.

Acara hari ini diakhiri dengan sesi panel dengan topik From Survive to Thrive yang disampaikan oleh panel dari Dynamik Technologies yang membincangkan dan mengetengahkan isu berkaitan dengan pendigitalan dalam norma baharu yang memfokuskan pada kecekapan operasi, pengalaman pekerja dan penglibatan pelanggan atau orang ramai dan topik Redefining the Possible daripada wakil dari Brunei Innovation Lab (BIL).

Aktiviti lain turut diadakan pada sesi Minggu Teknologi Digital hari ini merangkumi 4IR Robotic & Coding Conquest 2022 anjuran Universiti Teknologi Brunei (UTB), Brunei Content Festival Exhibition, Code for Fun, dan Digital Literacy Classes for Senior Citizens anjuran AITI serta Banking on Low Code, Technical Roundtable for the Financial Services Industry, anjuran Dynamik.

Artikel sebelum ini4 ahli bomba dinaikkan pangkat
Artikel seterusnya15 terima anugerah
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Polis tahan 23 suspek Letupan masjid Pakistan

PESHAWAR, PAKISTAN, 1 FEB - Polis di Pakistan telah menahan 23 orang berhubung letupan di sebuah masjid di dalam ibu pejabat polis yang mengorbankan...
- Advertisment -