Wednesday, June 7, 2023
33.6 C
Brunei

  -

  Propbait menangi hati pemancing

  Oleh Raz AS

  Mempunyai reka bentuk badan silinder panjang seperti torpedo, sekali imbas seakan ikan lure daripada jenis pensil, spook atau popper, bezanya sahaja terdapat kipas di bahagian depannya atau belakangnya mahupun kedua-duanya.

  Inilah lure aksi permukaan yang dikenali sebagai propbait.

  Propbait merupakan lure berbadan keras yang berkongsi ciri-ciri yang hampir sama dengan lure jenis crankbait. Nama propbait berasal daripada kehadiran kipas atau propeller yang ada padanya.

  Kipas ini akan menghasilkan bunyi kocah atau kocakan di atas permukaan seakan-akan anak ikan sedang bermain-main, sekali gus menarik perhatian ikan besar atau pemangsa yang ada berdekatan.

  Mula diperkenalkan pada sekitar akhir tahun 1940an, propbait telah berjaya mendapat tempat dalam hati ramai pemancing terutamanya dalam kalangan pemancing bass di Amerika Syarikat.

  Propbait mempunyai badan silinder seperti torpedo dan mempunyai kipas di bahagian depan atau belakang.
  Propbait diminati oleh ramai pemancing ikan bass.

  Antara faktor kenapa propbait diminati sehingga ke hari ini, bukan sahaja kerana ia berjaya membuahkan hasil bahkan ia sangat senang digunakan oleh pemancing daripada pelbagai peringkat kemahiran.

  Pemancing hanya perlu melontarkan propbait dan kemudian digulung terus untuknya menghasilkan aksi.

  Kelajuan gulungan cukup sekadar mampu mengaktifkan kipasnya untuk berpusing.

  Walau bagaimanapun, tidak terhad kepada itu sahaja, propbait juga memiliki keversatilannya tersendiri.

  Sama ada diberikan aksi permukaan yang agresif seperti ikan yang melarikan diri atau menyambar makanan, mahupun persembahan yang lebih halus seperti ikan berenang, tercedera atau atau hampir mati.

  Seperti juga lure aksi permukaan lainnya, propbait sesuai digandingkan bersama joran aksi laju dan berkekuatan sederhana berat, untuk memastikan mata kail tertancap kemas ketika strike dilakukan, yang digandingkan bersama reel sama ada daripada jenis spinning atau baitcaster berkelajuan tinggi, sekurang-kurangnya bernisbah 6.3:1 ke atas.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -