Proses perbaharui lesen memandu seminggu

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 OGOS – Proses pembaharuan lesen memandu dan lesen kenderaan secara dalam talian dengan mengambil kira keadaan Jabatan Pengangkutan Darat (JPD) melaksanakan pelan kelangsungan perniagaan (BCP), ia mengambil masa selama tujuh hari bekerja pada masa ini.

“Biasanya sebelum penularan COVID-19, ia mengambil masa satu hingga tiga hari bekerja,” jelas Menteri Pengangkutan dan Infokomunikasi, Yang Berhormat Dato Seri Setia Awang Abdul Mutalib bin Pehin Orang Kaya Seri Setia Dato Paduka Haji Mohammad Yusof ketika menjawab persoalan mengenai tempoh pembaharuan lesen dalam talian ketika ini ini pada sidang media COVID-19 di Dewan ‘Al-Afiah hari ini.

Beliau memohon maaf atas perkara itu serta memohon orang ramai sama-sama memahami situasi pada masa ini, dimana kakitangan yang memproses permohonan pembaharuan bertugas dengan jumlah yang dikurangkan.

Beliau berkata, terdapat juga kakitangan yang bekerja dari rumah (WFH) di mana sebagai contoh Talian Darussalam 123 (TD 123), kira-kira 40 peratus bekerja dari rumah di mana mereka memproses permohonan e-mel.

Manakala itu, mereka yang bekerja di pejabat adalah juga kurang, oleh itu, ia mengambil masa lebih lama bagi proses pembaharuan.

Mengulas mengenai insurans kenderaan pula, Yang Berhormat Dato menyeru orang ramai sekurang-kurangnya untuk membaharui insurans kenderaan mereka supaya mereka dapat bergerak sementara menanti bagi lesen kenderaan baharu untuk diluluskan dan dikeluarkan.

Beliau menambah pihaknya juga bekerjasama dengan Persatuan Insurans dan Takaful Brunei (BITA) untuk memantau keadaan itu di mana jika berlaku kejadian yang tidak diingini ia akan ditangani secara pendekatan kes ke kes.

Beliau juga berkata, orang ramai boleh menunjukkan polisi insurans kenderaan mereka kepada pihak berkuasa jika belum menerima lesen kenderaan baharu mereka.

Berhubung pengangkutan awam, Yang Berhormat Dato berkata ia merupakan salah satu perkhidmatan yang diperlukan (essential services) dan terus beroperasi.

Menurutnya sesetengah operator bas telah mengambil inisiatif inovatif dan kreatif bagi melaksanakan BCP di mana mereka terus beroperasi tetapi dengan kapasiti yang dikurangkan dan ada yang memasang pelindung di dalam bas.