Protes ‘Extinction Rebellion’ ganggu pameran Motor Brussels

BRUSSELS, 19 JAN – Polis di Brussels berkata mereka telah menangkap kira-kira 150 orang di Pameran Motor Brussels kelmarin selepas kempen ‘Extinction Rebellion’ mengotorkan kereta-kereta dengan darah palsu dan berada di sekitar pameran.

Aktivis akan dibebaskan sebaik sahaja mereka memberikan identiti mereka, jurucakap polis memberitahu AFP.

Dalam satu kenyataan, kumpulan sayap Belgium itu berkata ia telah menggesa protes ‘untuk membetulkan imej penipuan industri kereta yang menggambarkan dirinya sendiri’.

“Tindakan keganasan awam ini bertujuan untuk mengecam banyak kebohongan di mana pengeluar kereta terus menjual kepada orang awam untuk meningkatkan penjualan mereka dengan kos persekitaran, kesihatan rakyat dan keadilan sosial,” kata kenyataan itu.

Beberapa aktivis membentangkan sepanduk dengan memaparkan ‘Hentikan perlepasan CO2’ di pintu masuk utama pameran, sementara itu, yang lain melakukan protes di tempat terpilih di dalam.

Beberapa orang merantai diri mereka ke stereng kereta yang dipamerkan atau menyembur dengan cat berwarna darah.

Sementara itu, satu lagi kumpulan mengadakan protes di tempat yang diduduki oleh gergasi minyak, Shell, memegang pelekat dengan slogan ‘Shell Membunuh’, tatkala yang lain, memakai topeng muka yang diperbuat daripada logo syarikat atau menyerahkan risalah. – AFP

Aktivis alam sekitar mengambil bahagian dalam bantahan yang dianjurkan oleh pergerakan alam sekitar ‘Extinction Rebellion’ di Pameran Motor Brussels. – AFP