PSA catat keuntungan AS$698 juta

PARIS, 28 JULAI – Pengeluar kereta Perancis PSA, yang dalam proses untuk bergabung dengan Fiat Chrysler, berkata hari ini ia mencatat keuntungan dalam separuh tahun pertama meskipun jualan merosot disebabkan sekatan koronavirus.

Firma itu, dengan jenama termasuk Peugeot, Citroen dan Opel, berjaya memperoleh keuntungan bersih berjumlah 595 juta euro (AS$698 juta), kemerosotan satu pertiga berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Jualan merosot 34.5 peratus kepada 25.1 bilion euro dalam tempoh itu apabila perintah berkurung oleh pihak berkuasa menyebabkan pelanggan tidak mengunjungi bilik pameran. Berdasarkan jumlah, jualan kereta merosot 45.7 peratus.

“Beberapa tahun kebelakangan ini, kami telah menekankan untuk mengurangkan hasil pulangan dalam strategi kami dan separuh tahun pertama 2020 menunjukkan ia adalah strategi yang betul dalam krisis dunia,” kata ketua eksekutif Carlos Tavares dalam sidang media.

Keuntungan operasi mencecah 517 juta euro, merosot 84.5 peratus, atau 2.1 peratus jualan. Untuk jualan kereta sahaja, margin keuntungan adalah 3.7 peratus.

Tavares meluahkan keyakinan untuk menamatkan gabungan dengan Fiat Chrsyler dan pemulihan dalam pasaran kereta.

Pengeluar kereta mengumumkan pada awal bulan ini bahawa kumpulan baharu yang ditubuhkan hasil daripada gabungan akan diberi nama Stellantis. – AFP

Gambar fail menunjukkan logo pengeluar kereta Perancis Peugeot di Paris. Kumpulan PSA berkata kelmarin ia mencatat keuntungan dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini. – AP